Ferenc pápa a keresztények eltűnésétől tart a Közel-Keleten

Szombati beszédében a katolikus egyházfő meglehetősen borúlátó volt a háborús övezetekben élő keresztények jövője miatt.

“A Közel-Kelet azoknak az embereknek a földjévé vált, akik saját szülőföldjüket kell, hogy hátrahagyják” – mondta Ferenc pápa szombaton Bariban, a régió békéjének megteremtéséért tartott találkozón a közel-keleti egyházak vezetői előtt. A katolikus egyházfő szerint a háborús övezetekben fennáll a veszély, hogy teljesen eltűnnek a keresztények. “A Közel-Kelet keresztények nélkül nem Közel-Kelet. A közömbösség öl és mi fel akarjuk emelni a hangunkat a gyilkos közöny ellen” – mondta a vallási vezető, aki szerint az is átformálhatja a régiót, ha a keresztény emberek elvesztik a hitüket.

000pope

Az ökomenikus találkozón a keleti keresztény egyházak vezetői közül részt vett az egyiptomi koptok pápája,  II. Teodor, Hilarion orosz ortodox metropolita és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is. Ferenc pápa a régiót civilizációk kereszteződésének és a nagy, monoteista vallások bölcsőjének nevezte, amelyet ma a háború, az erőszak és a pusztítás sötét felhői  árnyékolnak be, az övezetet uraló fundamentalizmus és az általa kikényszerített migráció miatt. A 2011-ben kezdődött szíriai polgárháború 350.000 ember halálával és több millió ember elvándorlásával járt. A keresztények száma az első világháború idején még 20 százalék volt a régióban, most azonban már csak 4 százalék a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa szerint.

000pope2

A békeimának helyet adó Bari azért is jelképes helyszín, mert a dél-olaszországi városban őrzik ugyanis a katolikusok és az ortodoxok által is tisztelt Szent Miklós ereklyéit. A nyilvános ima után a Szent Miklós bazilikába vonultak vissza a vallási vezetők, hogy zárt ajtók mögött tanácskozzanak a régió sorsáról.

Fotó: Twitter – Vatican News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez