Ki intézte el Katarnak a futball-világbajnokságot?

Vlagyimir Putyin Katar emírjének adta át a stafétabotot, amikor Oroszországban a futball- világbajnokság véget ért. 2022-ben az emirátus rendezheti meg a vébét annak ellenére, hogy sportmúltja erre egyáltalán nem jogosítaná fel. A hétvégén a Sunday Times megírta: Katar emírje egykori CIA ügynököket fizetett meg busásan azért, hogy lejárassák a vetélytársakat, az Egyesült Államokat és Ausztráliát.

Nem ezért nyert Katar! – sietett Twitteren közölni Sepp Blatter, aki a döntés idején a FIFA elnöke volt. A francia elnök, Nicolas Sarkozy és az UEFA elnöke, a francia Michel Platini intézte el Katarnak a világbajnokságot. Sepp Blatter könyvet adott ki, melyben magyarázza a bizonyítványát. Hat évre eltiltották a közügyektől. Minthogy 82 éves, aligha tér már vissza a nemzetközi futballdiplomáciába…

Rendezi viszont a számláit Michel Platinivel. Akit szintén eltiltottak a közügyektől, mert kétmillió svájci frankot vett fel Sepp Blattertől mint “tanácsadó”. Most a FIFA exelnöke azt írta: Michel Platini börtönnel fenyegette meg, ha nem intézi el a futball-világbajnokságot Katarnak.

Miért volt ez olyan fontos Nicolas Sarkozynek és Michel Platininek? Nicolas Sarkozy a Paris Saint Germain csapatának szurkol – ez olyan, mint Pesten a Fradi. Az egykor híres klub gyalázatosan rossz eredményeket ért el, új játékosokat meg nem tudott vásárolni, mert nem volt elég pénze. Jelentkezett Katar emírjének bizalmi embere, aki ma korrupciós vizsgálat alatt áll Franciaországban. Az ajánlat lényege ez volt: megveszik és felfuttatják a francia elnök kedvenc csapatát, ha cserébe Sarkozy elintézi, hogy Katar kapja a futball világbajnokságot. Sarkozy ezt követően meghívta Michel Platinit az Élysée-palotába.

Miért vállalta? – kérdezték később a francia válogatott korábbi sztárját, az UEFA elnökét. A köztársasági elnöknek egy francia ember nem mond nemet! – válaszolta Platini. Aki azután elintézte Katarnak a világbajnokságot. Az amerikaiak nagyon feldühödtek a döntésen. New York különleges korrupcióellenes ügyésze elrendelte a vizsgálatot a FIFA ellen. Aztán épp ülésezett Svájcban a FIFA vezérkara, amikor megjelent a helyi rendőrség és amerikai kérésre letartóztatta a jelenlevők felét!

A gőzhenger megindult és az egész vezérkar megbukott. Sepp Blattert és Michel Platinit kitiltották a sportdiplomáciából. Felmerült, hogy Katar ezek után ne kapja meg a VB-t, de a döntést nem vonták vissza. Az építkezés gőzerővel folyik az emirátusban, amely minden bizonnyal megrendezheti a furcsa alkuval szerzett világbajnokságot. Most már késő lenne új helyszínt kijelölni. Katar jól járt, Nicolas Sarkozy, Michel Platini vagy épp Sepp Blatter kevésbé. A pálya szélére sodródtak, jelentős részben amiatt, mert ilyen kétes ügyekben vettek részt, mint a foci- világbajnokság megszerzése a futballban tökéletesen ismeretlen Katar számára…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez