Csónak helyett női nemi szervre hasonlít

Ezt nem mi mondjuk,  hanem a világsajtó: mégpedig a 2022-es katari futball világkupára tervezett hat új stadion egyikéről.  A képen látható létesítmény a tervezők szerint hagyományos öböl menti gyöngyhalász csónakot formáz.  A látványtervről azonban egészen más jutott az újságírók eszébe.

Katar lesz a 2022-es labdarúgó világkupa házigazdája. Már a FIFA döntése is élénk találgatások témája volt: akadtak, akik feltételezték, hogy némi kenőpénz is közrejátszott benne. Mert hogy a fenébe lehet nyáron ott megrendezni egy világversenyt, ahol  50 fokot is mérnek olyankor. A korrupció vádját az illetékesek persze tagadják, és azt ígérik: a stadionokban 30 fok alatt tartják majd a hőmérsékletet a nézőknek is, a játékosoknak is, no meg a pázsitnak is. Hogy hogyan, arról egyelőre annyit árultak el: árnyékolással, aerodinamikai és mechanikus hűtőelemekkel. A FIFA azért azt is mérlegeli, hogy október-novemberre teszik át a tornát.

A megépítendő hat stadionnak most zsinórban mutatják be a látványterveit. A 40 ezres al Wakrah volt az, amelynél a tervezők előtt a hagyományos katari csónak, a dhow képe lebegett. A brit Guardian azonban azt írja: lehet, hogy nem szándékosan, de a létesítmény inkább a legintimebb női szervre emlékeztet. Egyébként pedig üdvözli ezt a véletlent. A Jezebel feminista weboldal is ugyanerre jutott: szerinte minden józan ítélőképességű emberi lény számára világos, hogy a stadion úgy néz ki, mint egy hatalmas vagina.

A létesítményre kiírt tendert egyébként szép vízióval nyerte meg a tervező. Azt mondja, a gyöngyhalász csónak modern újragondolásával Katar múltját akarta ötvözni a progresszív jövővel. Az észrevételekre pedig egy-két hónap múlva válaszol.

Jó lenne tudni, hogy a konzervativ Katarban ezek után megépül-e ez a stadion, vagy egy másik tervet vesznek elő. Az ország egyébként 140 milliárd dollárért bővít vasútat, épít új repteret, új kikötőt és új utakat az eseményre. Persze, a stadionokon túl. Amelyeket egyébként most mi is megnézhetünk.

al garafa stadium a180510 3

al01

ASP-World-Cup-Al-Wakra-01

Doha-012fifa-2022-1

qatar stadiums 2022 04

Qatar-University-Stadium

Umm-Slal-Stadium

world-cup-2022-stadium-3

stadio-al-rayyan

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez