68 év után ölelhette meg újra a fiát

Sírva ölelkezett anya és fia a Gyémánt-hegységben, Észak-Koreában. Utoljára 1950-ben látták egymást, amikor kitört a háború a két Korea között. A most 72 éves fiú Északra került, édesanyja Délen maradt.

Bár a két Korea fegyverszünetet kötött egymással 1953-ban, a határ megmaradt. Civilek csak nagyon nehezen léphetik át. Most is egy csúcstalálkozó kellett ahhoz, hogy 89 koreai család egymásra találhasson egy üdülőhelyen a Gyémánt-hegységben, Észak-Koreában. Kim Dzsein dél-koreai és Kim Dzsongun észak-koreai elnök Panmindzsonban, a fegyverszüneti vonalon egyezett meg abban, hogy újabb szétválasztott családok láthassák egymást hosszú idő után. Több mint 57 ezer család vár ilyen találkozóra a két Koreában. Közülük most 89 újra élvezhette a viszontlátás örömeit.

Ri Szung Csol négyéves volt, amikor utoljára láthatta az édesanyját. Azóta Észak-Koreában él, és nem nagyon bízott abban, hogy újra találkoznak. Édesanyja, aki idén már 92 éves, maga is szinte feladta a reményt. Nem annyira maga miatt, hanem mert a fiát féltette. Észak-Koreában fiatalon halnak meg a férfiak – nyilatkozta a 92 éves édesanya, akinek fia most 72 éves. A katonai szolgálat tízéves a világtól elzárkózó Észak-Koreában, ahol szinte minden pénzt a hadsereg kap. Emiatt gyakran éheznek a civilek, akiknek az egészségügyi ellátása sem a legjobb.

Mégiscsak mind a ketten megélték a nagy napot: a 92 éves édesanya és a 72 éves fiú. Aki megismerkedhetett két húgával is, akik azután születtek, hogy ő elszakadt édesanyjától. A két Korea között semmiféle levelezési kapcsolat sincs, ezért a családok nem tudnak semmit egymásról, ha a háború szétválasztotta őket az ötvenes évek elején.

A szétválasztott családok most abban bíznak: folyamatosak lesznek az ilyen találkozók. Éppúgy, mint a csúcstalálkozók a két Korea vezetői között. Nemrég jelentették be Phenjanban és Szöulban, hogy szeptemberben újabb csúcstalálkozó lesz a két elnök között. Ezúttal a dél-koreai elnök látogat Phenjanba. Ez lesz már a harmadik csúcs a két koreai elnök között. Dél-Koreának kulcsszerepe volt abban, hogy létrejött a találkozó Donald Trump és Kim Dzsongun között júniusban Szingapúrban.

Phenjanban arra számítanak, hogy még az idén újabb amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó lesz, hiszen az első nagy diplomáciai siker volt mind a két fél számára. A háborús feszültség lényegesen enyhült, ezért a szétszakított koreai családok joggal reménykedhetnek abban, hogy a jövőben nem kell 68 évet várni arra, hogy egy anya újra láthassa fiát, akit négyéves korában hagyott el a háború miatt Koreában.

Fotó: a demarkációs vonal a két Korea között / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez