Kudarcot vallottak az újabb észak-koreai rakétakísérletek

A három rakéta közül egy a kilövés után szinte azonnal felrobbant, a másik kettő repülés közben mutatott problémákat. Végül a Japán-tengerbe zuhant – közölte a Pentagon. Az amerikaiak árgus szemekkel figyelik a rakétakísérleteket, amióta Kim Dzsongun büszkén kijelentette: immár az Egyesült Államok egész területét el tudjuk érni rakétáinkkal!

Washingtonban valószínűnek tartják, hogy az újabbi hármas rakétakísérletet azért most hajtották végre, mert javában zajlik a nagy közös amerikai – dél-koreai hadgyakorlat a Koreai-félszigeten. Ezt Phenjanban háborús fenyegetésnek tartják. Korábban azt ajánlották az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, hogy ha nem tartják meg ezt a nagy hadgyakorlatot, akkor felfüggesztik a rakétakísérleteket. Amerikában és Dél-Koreában nem hisznek Észak-Korea ígéreteinek, mert a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer már többször átverte a világot. Megígérte, hogy abbahagyja nukleáris és rakétakísérleteit, majd pedig szépen csendben tovább folytatta azokat.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter nemrég megdicsérte Észak-Koreát amiatt, hogy nem reagált újabb rakéta- vagy épp atomkísérletekkel arra, hogy az ENSZ BT újabb szigorú szankciókkal sújtotta a militarista rendszert, mely gyakran fenyegeti nukleáris háborúval a világot. Trump elnök már többször is katonai megelőző csapást helyezett kilátásba Észak-Koreával szemben. Washingtoni hírek szerint erről a katonák lebeszélték az elnököt, mondván, hogy a következmények beláthatatlanok lennének. Az USA csendes-óceáni erőinek parancsnoka egyenesen úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea diplomáciai és nem katonai probléma.

Az újabb hármas rakétakísérletet provokációnak tekinthetik Washingtonban és Szöulban, de kevés eszközük van az észak-koreai diktátor befolyásolására. Peking mérséklő hatásában bízhatnak. Kína a világtól elszigetelődött észak-koreai rendszer egyetlen szövetségese és mindenáron szeretné elkerülni a katonai konfliktust határai közelében. Nemrég új nagykövetet nevezett ki Phenjanba. Az ő feladata lenne, hogy a tárgyalóasztalhoz ültesse Észak-Koreát. Ilyen hatoldalú tárgyalások folytak Pekingben (a két Korea, Kína, az USA, Oroszország és Japán) részvételével, de sikertelenül véget értek, mert kiderült: Észak-Korea titokban folytatja nukleáris és rakétakísérleteit, hogy teljes jogú atomhatalommá váljon.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez