Kiderült, melyik határon túli családbarát vállalkozások kapnak támogatást

Eredetileg összesen félmilliárd forintra pályázhattak a szomszédos országok magyar családbarát vállalkozásai a nemzetpolitikai államtitkárság által tavasszal kiírt pályázaton. Az érdeklődés azonban akkora volt, hogy 600 millióra emelték a keretösszeget. Most hirdettek eredményt.

Összesen 760 pályázat futott be, ebből 118 nyert – ismertette a számokat a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János elmondta: a legtöbb – hatvan –  pozitívan elbírált pályázat Erdélyből érkezett. A Felvidékről 25, a Vajdaságból 20, Kárpátaljáról pedig 13 vállalkozás indult sikerrel a támogatásért. Ami a mezőgazdasági tevékenységet folytatók esetében  3-4,5 millió, a többiekében pedig 3-6 millió forint volt. A pénzből a jelentkezőknek az általános vállalkozásfejlesztésen túl az alábbi három vállalás valamelyikét kell teljesíteniük: családbarát munkahelyek kialakítása, a családokat segítő szolgáltatások nyújtása és külhoni diákok szakmai képzésének, pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának a támogatása.

A külhoni magyar családok éve programsorozat keretében kiírt pályázaton a legtöbb pontot egy beregszászi kertészet és virágüzlet szerezte, de a legkülönbözőbb vállalkozások indultak és nyertek támogatást: van köztük például szőlészet-borászat, tejfeldolgozó, egészség – és szépségcentrum, nyílászárókat készítő üzem, pékség, panzió, gyümölcstermesztő és feldolgozó vállalkozás vagy építőipari cég is.

A nyerteseknek február végéig kell megvalósítaniuk vállalásaikat, de a tevékenységüket eztán is nyomon követik – mondta el Potápi Árpád János. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy jövőre is lesznek pályázatok, ha nem is ugyanilyenek. Tavaly például a fiatal vállalkozók voltak a  fókuszban, a cél mindegyik esetben a Kárpát-medencei gazdasági térség erősítése érdekében a külhoni magyar vállalkozások támogatása.

A pályázat eredménye a www.bgazrt.hu oldalon olvasható.

Fotó: Bocskay Zsolt

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez