25 év börtön korrupcióért a volt elnök asszonynak

Elbukta a fellebbezést Dél-Korea első elnök asszonya, akit a bíróság első fokon 24 éves börtönre ítélt hatalommal való visszaélés miatt. Másodfokon 25 év lett az ítélet.

Időközben ehhez hozza jött két másik bírósági döntés is, mely összesen 8 év börtönt jelent. Hat év azért, mert az elnök asszony lenyúlta a titkosszolgálat kasszáját, két év pedig azért, mert saját pártja jelöltjeit jogtalanul befolyásolta. A 66 éves Pak Kuhnje nem jelent meg a bíróság előtt, mert az egészet politikai pernek tartja. Pak Csong Hi diktátor lánya, aki Dél-Korea első elnök asszonya volt, tavaly óta ül börtönben. Ahol még hosszú évek várhatnak rá. Miért?

A háttérben egy negyvenéves barátság áll a sámánasszonnyal, aki egy vallási szekta befolyásos vezére. Csoj Szun Szil asszony intézte az elnök asszony piszkos ügyeit. Mindenekelőtt fekete kasszát tartott fenn. Aki valamit el akart érni az elnök asszonynál, az ide kellett, hogy befizessen egy csinos összeget. Az olyan világcégek, mint a Samsung sem jelentettek kivételt. Ezért a cég főnökét is lecsukták megvesztegetés miatt, de – hála jó magaviseletének – már el is engedték. A sámánasszony ezenkívül fekete listákat állított össze azokról, akik az elnök asszony ellenfelei voltak a politikai, a gazdasági vagy épp a kulturális életben. Összbüntetésként 30 éves börtönbüntetésre ítélték a sámánasszonyt, aki természetesen fellebbez.

A konzervatív elnök asszony bukásával fontos fordulat következett be Dél-Koreában, amely azután az egész világot megrázta. A választások után a baloldali Mun Dzsein került hatalomra, aki megkezdte a mosolyoffenzívát Észak-Korea irányában. Olyan sikerrel, hogy idén már két csúcstalálkozóra is sor került. A harmadik szeptemberben lesz, Phenjanban. Közben pedig júniusban olyan csúcstalálkozóra került sor, melyre korábban sohasem volt még példa: az Egyesült Államok elnöke tárgyalóasztalhoz ült az ifjú diktátorral, Kim Dzsongunnal. Megindult az enyhülés a Koreai-félszigeten, melynek a bukott elnök asszony az egyik legfőbb ellenlábasa volt. Donald Trump újabb csúcstalálkozóra készül Észak-Korea ifjú urával, hogy végképp maguk mögött hagyják a koreai háború emlékét, mely 65 éve fegyverszünettel ért véget, de békeszerződés azóta sincs a Koreai-félszigeten.

Fotó: Sputnik International

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez