24 év börtön korrupcióért Dél-Korea volt elnökasszonyának

Hónapok óta börtönben van már Pak Gun Hje, akit tavaly fosztottak meg tisztségétől korrupciós vádak miatt. Bizalmasát, akit a helyi sajtó sámánasszonynak nevezett el, nemrég 20 éves börtönbüntetés ítélte a bíróság Szöulban.

A furcsa pár módszere az volt, hogy tudatták az üzleti világgal: aki el akar valamit intézni az elnökasszonynál, annak szép összeggel kell támogatnia a sámánasszony valamelyik alapítványát. A listán Dél-Korea legnagyobb cégei is szerepeltek. Köztük a Samsung is, melynek trónörökösét ugyancsak lecsukták Dél-Koreában korrupcióért. Ő jó magaviselete miatt már szabadult is, hiszen a dél-koreai gazdaság zászlóshajójának szüksége van kapitányra.

Az ex-elnökasszony természetesen fellebbezhet. Ha akkor is elítélik, még mindig fennáll az elnöki kegyelem lehetősége. A jelenlegi államfő azzal kampányolt, hogy semmiképp sem adna kegyelmet a korrupt vezetőknek. De hát az elnökasszony 66 éves és mégiscsak ő volt Dél-Korea első női államfője. A váltás Dél-Korea élén lehetővé tette az enyhülést a Koreai-félszigeten. Hamarosan sor kerül az első csúcstalálkozóra Észak- és Dél-Korea vezetői között Panmindzsonban, a fegyverszüneti vonalon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez