Öt év börtön a Samsung trónörökösnek korrupcióért

Lee Jae-yong, az alapító unokája alelnöki rangban volt, de valójában ő irányította Dél-Korea legfontosabb vállalkozását, miután édesapja, az elnök egy súlyos szívroham után visszavonult. Az alelnök úr mindenáron biztosítani akarta, hogy a család kezében maradjon a Samsung, amely egymaga Dél-Korea GDP-jének a 23%-át állítja elő. Ezért lefizette az ország elnökét, hogy a hatalom hunyja be a szemét bizonyos részvénymanipulációk fölött.

43 milliárd wont (32,3 millió eurót) utaltak át az elnökasszony bizalmasának, aki el is intézte az ügyet. A sikeres ügyintézés eredményeképp a bizalmas, akit a dél-koreai sajtó csak sámánasszonyként emleget, egymilliárd won értékben vehetett versenylovat a lányának. A lányka sikeres lovas versenyző volt, az olimpiákon is eredményesen képviselte Dél-Koreát. A Samsung trónörököse ezt a vádat elismerte, mert nem tudta letagadni, de a többi ügyben azt állította: a Samsung vezérkara eltitkolta előle őket. Ezt senki sem hitte el, de néhány lojális főnök a helyi szokásoknak megfelelően feláldozta magát a trónörökösért. Aki már előzetesben volt és most öt évig börtönben is marad.

Édesapját is elítélték korábban korrupciós ügyben, de egy napot sem töltött börtönben. Miért? Mert elnöki kegyelemben részesült. Most erre csekély az esély. Ugyanis maga az elnökasszony is előzetesben csücsül számtalan korrupciós vád miatt. A mostani elnök éppen azzal nyert választást, hogy megígérte : komolyan fellép a korrupció ellen. Mi lesz a Samsung élén? A trónörökösnek van egy nővére. Ő a Samsung szállodahálózatát irányítja. Menedzseri tapasztalata tehát van. Csak épp nem ott, ahol az igazán fontos a Samsungnak. Az elektronika adja az erejét a vállalatbirodalomnak.

És persze a családi vagyonnak. A trónörökös személyes vagyonát a Forbes 7 milliárd dollárra becsüli. De a papának minden bizonnyal több van. Csak senki nem tudja, hogy hol. A Samsung ettől függetlenül kiváló eladási eredményeket produkált. A profit több mint 80%-kal nőtt! Persze volt honnan, hiszen a Note 7 tablet néha kigyulladt és ez nem tett jót a Samsung presztízsének. A nemrég piacra dobott Note 8 viszont ígéretesnek mutatkozik. Vagyis a Samsung jól megy, de új főnököt kell találnia, mert az alapító unokája, az eddigi főnök a következő öt évet börtönben tölti korrupció miatt Dél-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez