Korrupcióért hat és negyedéves börtönbüntetésre ítélték a király sógorát Spanyolországban

Krisztina hercegnő, a spanyol király testvére nem bűnös, de minthogy ő is hasznot húzott férje üzelmeiből, ezért neki is büntetést kell fizetnie – mintegy 265 ezer eurót.

Krisztina hercegnő továbbra sem hiszi, hogy a férje bűnös, de a bíróság másképp látta: a 6 millió eurós korrupciós ügyben elítélte Palma hercegét. Palma de Mallorcában ülésezett a bíróság, mely hat évre és három hónapra ítélte Inaki Urdangarint, Fülöp spanyol király sógorát. A spanyol közvélemény ebben is igazolva látja: senki sem áll a törvény fölött egy jogállamban! Fülöp király nem nyilatkozott az ügyben, az ítélet idején épp a magyar államfővel múzeumot látogatott.

Miért ítélte el a bíróság a király sógorát? Mert közpénzeket utalt át egy magáncégnek, mely sporteseményeket szervezett. A baszk sógor egykor maga is kézilabdázó volt, így sok szál fűzte a sporthoz. Hatmillió eurót úgy tudott átutalni a közpénzekből, hogy visszaélt magas rangjával. A cég főnöke egyik jó barátja volt. Diego Torrest 8 és féléves börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Az ítélet ellen fellebbezni lehet a Legfelső Bíróságon Spanyolországban.

A közvélemény árgus szemekkel figyeli a királyi család korrupciós ügyét, hiszen a nagy pénzügyi válság óta nem nőtt a lakosság életszínvonala. A munkanélküliség viszont magasra szökkent, különösen a fiatalok között. Így a frusztrált közvélemény számára ugyancsak nehezen megemészthető a királyi család korrupciós ügye, hiszen a Bourbonok fontos szerepet játszottak abban, hogy demokrácia és jogállam alakuljon ki Spanyolországban Franco tábornok halála után (1975) János Károly király, majd a fia, Fülöp mindig magas erkölcsi normákat hirdettek, melyeket most furcsa fénybe von a királyi sógor elítélése egy hatmillió eurós korrupciós perben Spanyolországban.

Fotó: Inaki Urdangarin (középen) / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez