Négy és fél év börtön a vezető munkatársak dőzsölését eltűrő bankvezérnek

Tolvaj, takarodj! – skandálták a tüntetők a spanyol utcákon amikor kiderült: a Bankia majdnem csődbe ment, miközben a vezető munkatársak 12 millió eurót költöttek saját magukra.

A bíróság most hozott ítéletet a perben, melynek fő vádlottja nem volt más, mint “a spanyol gazdasági csoda atyja”, az IMF egykori vezérigazgatója. Rodrigo Rato bukásáig Európa egyik legmenőbb bankárának számított, aki politikai ambíciókat is táplált: Spanyolország miniszterelnöke szeretett volna lenni.

1996 és 2004 között a konzervatív kormány pénzügyminisztereként jelentős eredményeket ért el. Többször is megválasztották az EU legjobb pénzügyminiszterének. 2004-ben ő lett Európa képviseletében az IMF vezérigazgatója. 2007-ig szolgált Washingtonban, ahonnan pontosan a nagy pénzügyi válság kitörése előtt távozott. Otthon a Bankia bank élén folytatta. Csakhogy a nagy pénzügyi válság Spanyolországot is elérte. Az országnak az IMF-hez kellett fordulnia, a Bankia a csőd szélére sodródott.

Ekkor kiderült: a csőd szélén táncoló bankban 65 vezető olyan bankkártyát használ, melyről hivatalosan nem tudott senki, viszont szinte korlátlan fogyasztást tett lehetővé a kártya tulajdonosának! 12 millió euró hiányzott emiatt a bank kasszájából. Maga Rodrigo Rato is használt ilyen kártyát, főnökként pedig ő engedélyezte a kártyahasználatot a többieknek. Ezért a négy és féléves börtönbüntetés a 67 éves bankárnak, aki még nem is oly rég az IMF vezérigazgatója volt és Spanyolország miniszterelnöke szeretett volna lenni.

Fotó: Alchetron

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez