Visszatértek a sámánok Európába

Bretagne-ban, Franciaország nyugati részén sámántalálkozót tartottak.

A 28 éves Amandine a fűben kúszik, hátát meggörbítve, vicsorogva furcsa hangokat hallat. Szólnak a sámándobok. A maja sámán isten, Szimet nevében megtisztulnak a modern kor vétkeitől és a stressztől a sámántalálkozó résztvevői Bretagne-ban. Ott, ahol a mondák szerint Merlin, a nagy varázsló is csodákat tett a ködös múltban. Találkozás a szentség szívében – ezt a szép nevet viseli a sámán-összejövetel, melyet 2015 óta minden nyáron megrendeznek Bretagne-ban. A fő szervező egy orvosnő, aki a Hold madarának nevezi magát. A párizsi Le Figaro női mellékletének elmondta: jórészt nők érdeklődnek, akik fiatalok és igen jól képzettek, de nem látják az élet értelmét. Mint például a 28 éves Amandine, aki jaguárként kúszott a fűben. Azért tette ezt, mert a totemállata a jaguár. Hogy került a sámándobok hatása alá? – tudakozódott a Madame Figaro.

Informatikus voltam, magányosan üldögéltem napi hét órát a számítógép mögött. A derekam tönkrement és depressziós lettem. Szép lassan elmúlt az életem, és nem történt velem semmi. Hiába kerestem jól. Éreztem: ezt nem tudom életem végéig csinálni! Váltottam. Elmentem Peruba egy woofing-ra /ez olyan turizmust jelent, amikor a falu életmódját is a magáévá teszi az utazó/. Peruban az Amazonas dzsungelében találkoztam egy sámánnal. Ayahuasca-kivonattal kezelt. Új ember lettem. Az ayahuescát már évezredek óta használják a sámánok. Kábító hatású, ezért sok helyen tiltott szer. Hazatérve a fiatal informatikuslány szakmát cserélt: biogazdálkodást tanul. Boldogan vesz részt a sámánfesztiválon, ahol a totemállatát, a jaguárt játssza el. Teljesen felszabadít ez az érzés – mondja az informatikuslány, aki a perui dzsungelben új életre talált.

Van, aki a sámánhitben a 21. század új pszichiátriáját látja. A párizsi Madame Figaro ide sorolja a magyar László Ervin professzort is. A sámánok a magyar múltat éppúgy jellemezték, mint az indiánok vagy épp az afrikai törzsek vallási világát. A régi zsidó varázslókat éppúgy, mint a keltákat, köztük a nagy Merlint. Claire Marie könyvet adott ki Franciaországban azzal a címmel: Hogy lettem sámán? A test emlékezik a stresszre, minden traumára. Ezt hívja elő és gyógyítja a sámánkezelés – mondja, immár a tapasztalatok alapján. Neki a háta fájt annyira, hogy mozdulni sem tudott. Sámánkezelés eredményeképp talpra állt, és immár másokat ő kezel.

Komoly cégek is igénybe vesznek sámánokat. Liliane van der Velde sámán például menedzser-tanfolyamokat tart. Ezek keretében utazást lehet tenni a cég “szellemében”, kezelni lehet a konfliktusokat és más kultúrák menedzserei felé lehet nyitni. Másra is szolgálnak a sámánok, például a luxuscikkeket gyártó Louis Vuittonnál. Amikor vihar fenyegette vásárát, akkor Franciaország leggazdagabb embere, a cég tulajdonosa különgépet küldött egy sámánért, aki eloszlatta a felhőket. Amikor idén nyáron Erzsébet királynő unokája, Harry herceg és Meghan Markle összeházasodott, ugyanezt a sámánt hívták. Vagyis a sámánokba vetett hit a legfelső köröket is elérte.

Ázsiában ez nem újdonság. Dél-Koreában a Sámánasszonynak nevezett szektavezér az ország második legfontosabb embere lett, mint az elnök asszony bizalmasa. Aztán kiderült: milliós megvesztegetéseket intézett el a nagy cégeknek az elnök asszonynál. A sámánasszonynak harminc éves börtönbüntetés néz ki, az elnök asszonynak 25 Dél-Koreában.

Mindez nem zavarta Bretagne-ban a sámánfesztivál résztvevőit, akik régi énjüktől próbáltak megszabadulni. Lelkesen forgatnak egy Amerikában igen népszerű könyvet: How to Change Your Mind? – The New Science of Psychedelics. A sikerlistákon is szereplő könyv egy újságíró, Michael Pollen műve, aki az indián sámánok növényi készítményeit ajánlja azoknak, akik megoldhatatlan testi lelki problémákkal kerülnek szembe. Az ayahuasca megosztja az orvosi közvéleményt. Nyilvánvalóan kábítószer, de nem lehet tudni, hogy mennyire ártalmas. Franciaországban mindenesetre tiltott, de az amerikai szerző arra mutat rá, hogy a marihuánát is sokáig tiltották,  most mégiscsak egyre több helyen lehet legálisan vásárolni az Egyesült Államokban és azon kívül is.

A sámánok tehát visszatértek a civilizált világba, ahonnan a papok, majd a tudósok üldözték el őket. Ma újra sokan keresnek maguknak totemállatot, vezérlő eszmét. Sokan akarnak párbeszédet folytatni a fákkal és a bokrokkal. Legalábbis Bretagne-ban, Franciaország nyugati részén egyre többen keresik Merlin örökségét – a maja sámándobok hangja mellett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez