Depardieu Észak-Koreában

A 70 éves francia filmsztár részt vesz a Koreai NDK kikiáltásának 70. évfordulójára rendezett ünnepségeken.

Vasárnap katonai díszszemle lesz Phenjanban, ahol Gérard Depardieu a külföldi díszvendégek páholyban foglal helyet. A francia filmsztárnak korábban Putyin személyesen adta át az orosz útlevelet. Depardieu Lukasenkót is kedveli: Fehéroroszországot Svájchoz hasonlította. Barátai közé sorolja őt Ramzan Kadirov is, Csecsenföld ura, aki brutális módszerekkel tartja fenn a rendet az orosz autonóm köztársaságban. Most a Le Monde azt találgatja: vajon kezet foghat-e Depardieu Kim Dzsongunnal, Észak-Korea urával ?

A duci diktátor egyébként nem igazán boldog: a fő díszvendég nem jön el Kínából. Hszi Csin-ping kínai elnök maga helyett a harmadik számú kommunista vezetőt, a nemzetgyűlés elnökét küldte Phenjanba. Kim Dzsongun presztízse nagyon megnőtt azóta, hogy júniusban Szingapúrban találkozott Trump amerikai elnökkel. Mostanában azonban nincsen előrelépés a kapcsolatokban. Trump ezért nem Észak-Koreát, hanem a kínaiakat hibáztatja.

Phenjanban mindenesetre a világ legrégebbi kommunista rendszerét ünneplik. Az országot 1945-ben foglalták el az oroszok, miután legyőzték a japán gyarmatosítókat. Ezt követően Észak szovjet, Dél pedig amerikai övezet lett. A két Korea között a különbség óriási. A két elnök nemsokkal az ünnepségek után találkozik Phenjanban. Ez lesz a harmadik koreai csúcstalálkozó az idén, és a két elnök előkészíthet egy újabb találkozót Kim Dzsongun és Donald Trump között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez