Dániában a baloldali ellenzék is keményítene migráns-ügyben

A jobboldali kormány túlságosan puha ebben a kérdésben, mi drákói szigorúságot akarunk! – hangsúlyozta a szociáldemokraták szóvivője, aki maga is migráns családból származik.

Mattias Tesfaye elmondta a Politico című brüsszeli portálnak, hogy amikor családja Dániába érkezett,  komoly gondot okozott az, hogy nem tudták: mit várnak tőlük a dánok. Talán a dánok maguk sem tudták. Most viszont szigorú migránstörvényt készítenek elő Dániában, amelyet valószínűleg nagy többséggel fogadnak majd el, mert az ellenzéki szociáldemokraták még szigorítani is akarnak az előírásokon, melyekkel a jobboldali kormány szabályozni kívánja a bevándorló családok életét.

Eszerint minden családnak egy héten legalább 25 órán keresztül óvodába vagy iskolába kell járatnia a gyerekét, hogy ott megtanulja a dániai szokásokat. Ha valaki ezt nem teljesíti, akkor kiutasíthatják a családjával együtt Dániából. A vallási gettókat meg akarják szüntetni Dániában. Nem tűrjük a párhuzamos társadalmat – hangsúlyozta a szociáldemokraták szóvivője. Aki nemrég könyvet adott ki Isten hozott, Musztafa címmel. Ebben a teljes integrációt javasol az elkülönülés helyett. A baloldal régebben a migránsok oldalán állt, de Dániában immár nem ez a helyzet. Miért változott meg a szociáldemokraták hagyományosan toleráns magatartása ezen a téren?

Egyrészt azért, mert a nem nyugati civilizációkból érkezett bevándorlók aránya 1%-ról 8,5%-ra növekedett 1980 óta Dániában. A szavazóink a saját bőrükön érzik a problémát – mondja a szociáldemokraták szóvivője. Másrészt a szociáldemokraták, akik a 20. században szinte végig hatalmon voltak Dániában, a 21. században ellenzékbe kényszerültek. Levonták a következtetést: megszigorították álláspontjukat a migránsok ügyében. A legutóbbi svédországi változás megerősítette bennük, hogy a döntésük helyes volt. Svédországban a szociáldemokraták sok szavazót veszítettek a bevándorlás problémája miatt. A szélsőjobboldal, amely kihasználta ezt, jelentős mértékben előretört. Dániában a szociáldemokraták arra számítanak, hogy a szavazók honorálni fogják az irányváltást. Ezért nemcsak hogy megszavazzák a szigorú bevándorlási  törvényt, de még keményebb intézkedéseket is javasolnak azok ellen a migráns családok ellen, akik nem hajlandók az integráció útját választani Dániában.

Fotó: ndtv.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez