A kelet-európai bevándorlók gyerekei együtt tanulnak a migráns diákokkal az integrációs iskolában Németországban

Eleinte különös volt, hiszen Moldáviában nincsenek muzulmánok – mondta egy 16 éves diáklány, aki a német közszolgálati médiának, a Deutsche Wellének nyilatkozott. Aztán amikor a diáktársak arról meséltek, hogy mezítláb jöttek kilométereken át, akkor majdnem sokkot kaptam! – mesélte a moldáviai lány, aki már jól beszél németül és így sokat tud segíteni a tanároknak.

A Berta von Suttner középiskolában régi hagyomány, hogy bevándorló gyerekekkel foglalkozzanak: a nyolcvanas években Kelet-Európából érkezett a döntő többség. Most is sokan jönnek onnan, akik egy kukkot sem tudnak németül, ezért nem járhatnak a helyi középiskolába. A többséget azonban nem ők alkotják már, hanem a muzulmán diákok, akik a Közel-Keletről vagy épp Afganisztánból érkeztek.

Az integrációs iskola elsősorban a nyelvi és a társadalmi beilleszkedést segíti. A diákok döntő többsége rendkívül szorgalmas és igyekvő, hiszen tudja: egyedülállóan kedvező lehetőséghez jutott Németországban – mondja az iskola igazgatóhelyettese. Mégis mindenki angolul tanul, mert egyáltalán nem biztos, hogy Németországban akarják leélni az életüket. Diplomát akarok szerezni – mondja a 16 éves Sandra Jacub. A moldáviai diáklány még nem tudja, hogy milyen diplomát céloz meg, és azt sem, hogy hol fog élni a jövőben. Egyelőre hajt az integrációs iskolában, mert tudja, hogy a bevándorlók számára ez a beilleszkedés legkönnyebb útja Németországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez