Ferenc pápa megfosztotta tisztétől a pedofília miatt elítélt chilei papot

A ma 88 éves Fernando Karadima atya a Pinochet-rendszer idején a szélsőjobboldali diktatúra befolyásos alakja volt, aki Santiago de Chile előkelő negyedében tartotta “karizmatikus” prédikációit. Eközben fiatal fiúk százait rontotta meg.

A bejelentések alapján a Vatikán is vizsgálatot indított: 2011-ben elítélték. Büntetése az lett, hogy nyilvánosan nem prédikálhatott és magányában bűnbánatot kellett tanúsítania.

Chilében sokan enyhének érezték a Vatikán büntetését. Amikor Ferenc pápa a dél-amerikai országban járt, akkor ezt a szemére is vetették. A pápa akkor még védelmezte a Vatikán döntését, melyet elődje hozott meg. Később azután a botrány hatására magához rendelte az egész püspöki kart Chiléből. A püspöki kar testületileg lemondott, mert korábban fedezte Fernando Karadima atyát és más pedofil papokat.

Ferenc pápa többször is bocsánatot kért az áldozatoktól, akiknek egy csoportját fogadta is a Vatikánban. Miután a világ más részein is újabb és újabb kínos pedofil ügyek kerülnek elő, melyekben katolikus papok, sőt püspökök is érintve voltak, ezért Ferenc pápa egyre határozottabb az ellenük való fellépésben. Az Egyesült Államokban egy 88 éves bíborost ítélt penitenciára ugyanilyen bűnök elkövetése miatt.

A Vatikán egykori washingtoni nunciusa /nagykövete/, Vigano érsek lemondásra szólította fel a pápát, mert nem lépett fel korábban és határozottabban a pedofil papok és püspökök ellen az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy ő jelezte a problémákat a Vatikánban. Ferenc pápa közvetlenül nem reagált Vigano érsek felszólítására, de a chilei pedofil pap elleni kemény ítélet azt mutatja: levonta a tanulságot. Minden korábbinál határozottabban kell fellépnie a pedofil papok és az őket fedező egyházi elöljárók ellen, ha nem akarja, hogy a katolikus egyház befolyása csökkenjen és a több mint 1,2 milliárd hívő egy része elforduljon a Vatikántól.

Fotó: Catholic Herald

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez