Az okoseszközök lehetnek a felelősek a gyermekek alvási nehézségeiért

Egyre többen küzdenek a problémával, amihez közük lehet a digitális eszközöknek.

Az Egyesült Királyságban élő 16 év alattiak között ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik alvási nehézségekkel fordulnak az orvosokhoz. Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS)  2013-ban még csak 6.520 ilyen esettel találkozott, tavalyi azonban már 9.429 gyermeket érintett a probléma. Ezért pedig legfőként a digitális eszközöket és a rajtuk futó közösségi médiumokat teszik felelőssé az egészségügyi szakemberek. A telefonok által kibocsátott kék fényről már korábban bebizonyították, hogy felgyorsítja a látásromlást és zavarhatja az elalvást is.

0000000000sleep

Sok gyermek az éjszakai alváshiányt energiaitalokkal és cukros üdítőkkel próbálja másnap kompenzálni, ami az elhízáshoz is hozzájárul. Ráadásul stresszesebbek is azok a fiatalok, akik nem tudják kipihenni magukat éjszaka. Így az alvásproblémák komoly egészségügyi kockázattal járnak.

0000000000000000000000000000000000000000000000000bed

Tanya Goodin erről könyvet is írt már, Állj le a képernyő bámulásával címmel. Szerinte a közösségi médiumok hibáztatása helyett a szülőknek kellene gondoskodniuk arról, hogy a gyerekük lefekvés előtt már ne nézze az okoseszközt, hiszen az zavarhatja az alvását. Vicki Dawson, a gyermekek egészséges alvásáért létrehozott Children’s Sleep Charity alapítója szintén a szülők felelősségét emelte ki az Independentnek:

“Egyre több olyan családot látunk, ahol mindkét szülő dolgozik. Így a lefekvés ideje is kitolódik, hirtelen kerülnek ágyba a gyerekek, teljesen megszűnik a rutin. Az alvási idő rendszeres betartása azonban kulcsfontosságú a jó alvási minta kialakításához” – mondta a szakértő.

00000slep

Elalvás előtt néhány órával már nem javasolt a monitor nézése, ha nyugodt éjszakát szeretnénk és napközben is érdemes csökkenteni a kék fény mennyiségét. Némely eszközön már működik a szemkímélő funkció, az UV- és kékfény-szűrős szemüvegek szintén jó megoldást nyújthatnak napközben is a szemkárosodás ellen.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez