Európai pénzek után kutatott – megölték a 30 éves újságírónőt

Viktoria Marinova holttestét Rusze városában találták meg Bulgária északi részén – közölte a helyi ügyész. A 30 éves televíziós újságírónő legutóbbi műsoraiban azt firtatta: hova tűnnek a Bulgáriába érkező eurómilliók?

A politikusok és az üzleti szféra összefonódását vizsgálta a TVN televízió munkatársa. A Riporterek határok nélkül nemzetközi újságíró szervezet halála után azonnal követelte: helyezzék rendőri védelem alá azokat a televíziós újságírókat, akik a műsorokban részt vettek!

Viktoria Marinova a harmadik oknyomozó újságíró az Európai Unióban, akit az elmúlt időszakban meggyilkoltak. 2017-ben Málta szigetén felrobbantották az ismert oknyomozó újságírónő autóját: a háromgyerekes családanya, Daphné Caruana Galizia meghalt. Cikkeiben az ország miniszterelnökének kétes pénzügyeit vizsgálta. A maffiamódszerekkel elkövetett gyilkosság után elfogták a tetteseket, de a megbízó személyére nem derült fény. A miniszterelnök tovább folytatja tevékenységét Máltán.

Idén februárban Szlovákiában meggyilkoltak egy fiatal oknyomozó újságírót és a barátnőjét. Jan Kuciak a kormány és a maffia kapcsolatait kutatta: hogyan nyúlnak le együtt európai pénzeket? A gyilkosság miatt lemondásra kényszerült Fico miniszterelnök és Kalinak belügyminiszter. Elkapták a tetteseket is, de valószínűtlen, hogy rávalljanak igazi megbízóikra. A háttérből továbbra is Robert Fico irányítja Szlovákia politikai életét.

Bulgária az Európai Unió legszegényebb országa, ahol a politikai és az üzleti elit gyakran gyilkossággal rendezi a számláit. Sajtószabadság tekintetében Bulgária az utolsók között kullog Európában. Az oknyomozó újságírókat rendszeresen megfélemlítik, a rendőrségtől semmiféle védelmet sem remélhetnek. Sőt lehet, hogy olykor maguk a rendőrök végzik el a piszkos munkát. Tettest valószínűleg találnak a bolgár újságírónő esetében, de megbízót aligha. Az amúgy is megfélemlített sajtó pedig köszöni szépen: érti a finom célzást. Aki megsérti a maffia törvényét, az omertát ,vagyis nem hallgat, az könnyen úgy végzi, mint a 30 éves oknyomozó újságírónő, akit megöltek Rusze városában, Bulgária északi részén.

Fotó: 112 agency

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez