Miért halt meg az oknyomozó újságírónő? Megemlékezés Máltán és Londonban

Il Silenzio è Mafia! A csend a maffia – ezzel a jelszóval tüntettek Málta fővárosában, ahol megemlékeztek a hat hónapja meggyilkolt oknyomozó újságírónőről.

Az 53 éves Daphne Caruana Galizia-t maffiamódszerrel ölték meg: autóját felrobbantották. Az újságírónő épp egy olyan sztorin dolgozott, mely a kormány és a maffia kapcsolatait boncolgatta. Daphne Caruana Galizia név szerint is bírálta Joseph Muscat miniszterelnököt.

Az újságírónő két fia Londonban vett részt a tüntetésen Málta nagykövetsége előtt. Bírálták a kormányt, mely semmit sem tesz az ügyek tisztázására. “Két vizsgálatot követelünk. Az egyik édesanyánk halálának körülményeit kell, hogy tisztázza. Főként azt, hogy ki adta a megrendelést a gyilkosságra. A másik vizsgálatnak pedig azokra a kérdésekre kellene választ adnia, melyeket édesanyánk tett fel írásaiban a kormányzat és a maffia kapcsolatról” – hangsúlyozták az áldozat fiai, amikor a sajtónak nyilatkoztak Londonban.

18 híres újság oknyomozó riporterei dolgoznak ezen az ügyön, köztük a New York Times, a Le Monde és a The Guardian. Hamarosan közzéteszik vizsgálataik első eredményeit. A Riporterek határok nélkül szervezet vezetője arra utalt, hogy az oknyomozó újságírókat mindenképp meg kell védeni: nemcsak Máltán gyilkoltak meg kényelmetlenné vált hírlapírókat, Szlovákiában is történt hasonló eset. Nemrég pedig Oroszországban esett ki egy oknyomozó újságíró a lakása ablakán Jekatyerinburgban.

Máltán a szigetország katolikus egyházának feje tartott gyászmisét a meggyilkolt Daphne Caruana Galizia emlékére. Az eset kapcsán az Európai Unió is többször hangsúlyozta, hogy a sajtószabadság az alapvető értékek közé tartozik. Felszólították a máltai kormányzatot, hogy mindent tegyen meg az okok feltárására. Muscat miniszterelnök egymillió eurót ígért a nyomravezetőnek. Le is tartóztattak három embert, akiket a gyilkos bomba elhelyezésével gyanúsítanak. Arra azonban mindmáig nem derült fény: ki és miért adta ki az utasítást az oknyomozó újságírónő, Daphne Caruana Galizia meggyilkolására Máltán.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez