Vallomás Bulgáriában – miért kellett meghalnia az újságírónőnek?

Szeverin Kazimirov 21 éves fiatalember, akit már korábban is köröztek nemi erőszak és gyilkosság miatt, vallomást tett a bíróság előtt. Eszerint drog és alkohol hatása alatt állt amikor megerőszakolta és megölte a 30 éves újságírónőt Rusze városában.

A DNS megegyezik, tehát egyértelmű: ő az oknyomozó újságírónő gyilkosa. Ez arra utal, hogy nem a foglalkozása miatt halt meg az újságírónő – állítja Bulgária főügyésze.

Mások kételkednek ebben. Viktoria Marinova, a 30 éves televíziós újságírónő legutóbbi műsoraiban azt firtatta: hova tűnnek a Bulgáriába érkező eurómilliók? A politikusok és az üzleti szféra összefonódását vizsgálta a TVN televízió munkatársa. A Riporterek határok nélkül nemzetközi újságíró szervezet azonnal követelte: helyezzék rendőri védelem alá azokat a televíziós újságírókat, akik a műsorokban részt vettek.

Bulgária az Európai Unió legszegényebb országa, ahol a politikai és az üzleti elit gyakran gyilkossággal rendezi a számláit. Sajtószabadság tekintetében Bulgária az utolsók között kullog Európában. Az oknyomozó újságírókat rendszeresen megfélemlítik, a rendőrségtől semmiféle védelmet sem remélhetnek. A tettest valószínűleg megtalálták a bolgár újságírónő esetében, de ő azt állítja: nem emlékszik semmire sem. Az amúgy is megfélemlített sajtó pedig köszöni szépen, érti a finom célzást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez