Amerikai hadügyminiszter: Oroszország nem léphet az USA helyébe a Közel-Keleten

Jim Mattis Bahreinben beszélt erről, ahol a szövetséges államok vezetőivel találkozott.

Az Egyesült Államok hadügyminisztere két dologra célzott Bahreinben Moszkvával kapcsolatban. Egyrészt Szíriára, mondván, senki se képzelje azt, hogy Asszad elnök katonai sikerei alapvetően módosíthatják a térség erőviszonyait. A hét éve tartó polgárháborúban Asszad elnök Oroszország és Irán támogatásával érte el rendszere megmentését.

A szaúdi újságíró meggyilkolása felboríthatja az erőviszonyokat a Közel-Keleten – erre figyelmeztetett Jim Mattis hadügyminiszter. Szembekerült egymással az USA két szövetségese Szaúd-Arábia és Törökország. Szaúd-Arábia trónörököse még odáig is elment, hogy egy bizalmas hívén keresztül megfenyegette Amerikát: ha nagyon forszírozza a Khashoggi ügyet, akkor átáll Oroszország oldalára! Katonai támaszpontot ad Putyin elnöknek!

Erről szó sem lehet! – hangsúlyozta az Egyesült Államok hadügyminisztere, hiszen az USA és Szaúd-Arábia között stratégiai szövetség áll fenn évtizedek óta. Végül Jim Mattis sürgette Szaúd-Arábiát: vessen véget az ellentéteknek Katarral! Az Egyesült Államok legnagyobb támaszpontja a Közel-Keleten Katarban van, melynek emírjével összekapott Szaúd-Arábia trónörököse. Katar emírje ugyanis együttműködik Iránnal a közös földgázmező kiaknázásában. Törökország Katart támogatja a konfliktusban. Minthogy mindegyik állam az USA szövetségese, ezért Jim Mattis arra szólította fel őket: rendezzék ellentéteiket, mert különben felborulhat a helyzet a Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez