Új főnöke van a félelmetes titkosszolgálatnak Egyiptomban

A Mukhabarat a 90 milliós ország legfontosabb intézménye a hadsereg mellett. Főnöke, aki Abdel Fattah Al Sissi (képünkön) elnök mentora is volt, nyugdíjba vonul- hivatalosan egészségi okok miatt. Utóda eddigi helyettese lett.

A Mukhabarat elvben külföldi hírszerző szolgálat, de a politikai és katonai szempontból fontos hazai ügyek is hozzá tartoznak. Mubarak elnök idején a Mukhabarat főnöke Egyiptom második legfontosabb embere volt, aki jelentős szerepet játszott az Arab Tavasz idején. A nagy többséggel megválasztott Al Sissi elnök ebben a tekintetben minden bizonnyal követi Mubarak példáját, és óriási hatalmat adott a Mukhabaratnak.

Mi volt Farid Al Tokhami tábornok legfontosabb dolga a Mukhabarat élén? A Muzulmán Testvériség elleni harc. Ez az iszlamista szervezet ellenzékben volt Mubarak idejében, vezetőinek a többsége börtönben vagy külföldön. Az Arab Tavasz idején megválasztott első elnök, Morszi viszont közülük került ki. Ebben az időszakban a Muzulmán Testvériség kormányzati tényező lett. Morszi elnök viszonya igen viharos volt a titkosszolgálattal.
Amint megbukott Morszi elnök, akcióba lendült a Mukhabarat. A Muzulmán Testvériség egész vezérkara börtönbe került. Egymást követték a perek: rengeteg iszlamista aktivistát ítéltek halálra. Ezeket a halálos ítéleteket általában nem hajtották végre, hanem életfogytig tartó börtönre módosították. A Muzulmán Testvériség és a többi iszlamista szervezet a terrorizmus fokozásával válaszolt. Rendszeressé váltak a támadások a hadsereg és a rendőrség ellen Egyiptomban.
Al Sissi elnök egyik legfőbb célja az, hogy elszigetelje az arab világ legfontosabb államát a terrorizmustól. Ebben kulcsszerep jut a Mukhabaratnak. Melynek vezetője, aki Al Sissi elnök mentora is volt korábban, most távozik. Utóda, Khaled Fawzi tábornok eddig a Mukhabarat második számú embere volt. Nagy változás tehát aligha várható. Egyiptom stabilitása létfontosságú az egész térség szempontjából. Rendkívül fontosnak tartja azt Amerika és Izrael is. A Mukhabarat együttműködik a CIA-val és a Moszaddal a terrorizmus elleni harcban. Ennek különösen nagy jelentősége van a palesztin területeken, hiszen a Hamász nem más, mint a Muzulmán Testvériség palesztin szervezete. A Mukhabaratnak, az titkosszolgálatnak tehát kész feladata bőven a jövőben is, amikor új főnök irányításával kell felvennie a harcot az iszlamista terrorizmussal Egyiptomban és az egész Közel-Keleten. (Fotó:AFP)

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez