Hogy szerezte meg az al-Kaida működési szabályzatát a kanadai titkosszolgálat?

Úgy, hogy napi 12-15 millió internetes letöltést ellenőrzött. Az Al Kaida észak-afrikai szervezetének működési szabályzatát így szerezte meg a CIA, mellyel a kanadai titkosszolgálat szorosan együttműködik. Éppúgy mint a brit terror elhárítással.

Őfelsége kommunikációs terrorelhárító szolgálata havi 350 millió letöltést ellenőriz. Ez derül ki azokból a dokumentumokból, melyeket Edward Snowden most juttatott el a CBC kanadai televíziónak. Törvényes ez az egész? – kérdezik most Kanadában. A CES azt állítja, hogy igen. De mi az a CES?
Communications Security Establishment- Így hívják a terrorelhárító szolgálat internetes részlegét, mely naponta 12-15 millió letöltést vizsgál meg. Aztán az Internet Protocol /IP/ cím alapján azonosítják a gyanús anyag forrását. Snowden, aki az amerikai hírszerzés hasonló részlegénél dolgozott nem árulta el, hogy hogyan találják meg a szükséges címet. De az AQIM esetében megtalálták, és így került a terrorista szervezet dokumentumainak egy része a kanadai titkosszolgálat kezére. Amely azt rögtön továbbította az USA-ba és Nagy Britanniába.
Részben ennek alapján az Egyesült Államokban betiltották a MegaUpload fájlmegosztó oldalt, ahol nagyon sok illegális letöltést regisztráltak. De kiderül Snowden legfrissebb dokumentumaiból, hogy iszonyúan sok letöltést kell megfigyelnie ahhoz a titkosszolgálatnak, hogy valóságos eredményt produkáljon. Az AQIM szervezeti szabályzata az egyetlen olyan nagy fogás, melyet a kommunikációs terrorelhárító szolgálatok fel tudtak mutatni 2012-ben. Az ellenőrzött letöltések mindössze 0,0001%-a volt kapcsolatba hozható a terrorizmussal. Ez nem nevezhető épp sikeres találati aránynak.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez