Határozott időre szóló munkaszerződéssel hogy lehet lakáshitelt kapni?

A munkába lépő fiatalok 87%-a határozott munkaidejű szerződéssel kezdte meg pályafutását tavaly Franciaországban, ahol ez valóságos forradalmat jelent a munkaerő-piacon.

A régiek ugyanis 88%-ban határozatlan munkaidejű szerződéssel dolgoznak, vagyis indoklás nélkül nem lehet kirúgni őket. A fiatalok viszont csak határozott munkaidejű szerződést kapnak és ennek nagyon komoly következményei vannak a pályakezdő életre.

Nem kapnak bankhitelt a lakásvásárlásra

A Le Monde leírja egy fiatal lány esetét, aki több bankot is felkeresett, de mindenütt elutasították. Indoklás: mi a garancia, hogy a szerződés lejárta után is lesz állása? Ha pedig nem lesz, akkor miből fizeti a törlesztőrészleteket? Christelle az ajkába harapott és otthon maradt a szülei nyakán. Holott letett 40 ezer eurót az asztalra egy 140 ezer eurós lakásra. Hiába. Szociológusok elemzik, hogy miért marad oly sok fiatal otthon akkor is, ha már elmúlt harminc éves és van állása. Az egyik ok épp ez: a bankok nem bíznak abban, hogy a határozott munkaidejű szerződések valamikor határozatlan idejűvé válnak. Vagyis nincs megfelelő garancia a hitel  visszafizetésére .

400 euróval csökkent az elkölthető havi jövedelem 

Ezt mutatta ki a statisztikai hivatal vizsgálata, mely a 2008-2016-os időszakra vonatkozott. Miért? Nem igazán tudják maguk a kutatók sem, bár számos okot felsorolnak: az egyik épp az, hogy egyre jobban terjed a határozott időre szóló munkaviszony, amely távolról sem előnyös a munkavállalók számára. Különösen úgy nem, hogy Franciaországban a kérdéses időszakban nőtt a munkanélküliség, míg Németországban és sok más uniós államban jelentős mértékben csökkent! A lényeg, hogy egyre többen maradnak egyedül a piacon és így minden drágább. Különösen rossz helyzetben vannak a magányos örege k- bár az állam és az önkormányzat mindent megtesz a támogatásuk érdekében. A Macron-kormány támogatja a pályakezdő fiatalokat is, elsősorban úgy, hogy a startup cégeket finanszírozza. Csakhogy a startupok jó része hamar befuccsol, és semmiképp sem jelent kellő garanciát a banknak, ha valaki lakáshitelt szeretne felvenni.

A bankok is változtatnak a hitelpolitikán 

Christelle, a Le Monde-nak nyilatkozó fiatal nő végül mégiscsak talált egy olyan bankot, mely megértette: manapság a fiatalok már nem kapnak határozatlan munkaidejű szerződéseket úgy, mint a szüleik vagy mint az állami szférában dolgozók. A továbbra is munkaszerződéssel dolgozó fiatal nő így végül is lakáshoz jutott, de kiderült: ezt az új helyzetet még nemigen tudja kezelni senki sem. Márpedig az ilyen fajta bizonytalanság nemigen növeli az épp hatalmon lévő elnök népszerűségét.

Macron elnök elszánt támogatóinak a köre egyre kisebb. Az utcákon a sárga mellényesek tiltakoznak az áremelések miatt. A mozgalmat egyaránt támogatja a szélsőjobb és a szélsőbal Franciaországban, ahol Macron elnök az elsők között értette meg az elitben: változtatni kell szinte mindenen, ha versenyképesek akarnak lenni a globális piacon. Csakhogy a fiatalok többségét ez meglehetősen hidegen hagyja. Ők lakáshitelt szeretnének, márpedig a bankok húzódoznak: akinek a munkaszerződése határozott időre áll fenn, az vajon hogy tud visszafizetni egy hosszú időre szóló hitelt?

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez