Tanzánia a Nyugat helyett inkább Kínát választja

Már ami a segélyeket illeti. Az elnök azt mondja: Peking kevesebb feltételt szab.

John Magufuli tudja, miről beszél: a hónap közepén Dánia felfüggesztette 9.8 millió dolláros segélycsomagja folyósítását, miután szerinte elfogadhatatlan homofób kijelentéseket tett egy tanzániai politikus. A kelet-afrikai országot ellentmondásos politikája miatt jó  ideje nyomás alatt tartja a Nyugat – emlékeztet a BBC.

Kína közben hatalmas ütemben növeli befektetéseit Afrikában, visszaszorítva a hagyományos nyugati befolyást a kontinensen. Azt ígéri, hogy a következő három évben 60 milliárd dollárt költ beruházásokra, hitelekre és segélyre, főként infrastrukturális fejlesztések érdekében.

“Azért örülünk az ő segélyeiknek, mert nem kötődnek feltételekhez. Ha úgy döntenek, hogy adnak, akkor adnak” – mondta Magufuli elnök. A tanzániai államfő a kereskedelmi fővárosban, Dar es Saalamban beszélt egy új egyetemi könyvtár avatásán. A több mint 40 milliós dolláros projektet  Kína támogatta. “Sokat segítettek más területek fejlesztésében is” – mondta az elnök és közölte azt is, hogy a jövőben még szorosabbra fűzik a kapcsolatokat Pekinggel.

Pillanatnyilag az Európai Unió Tanzánia legnagyobb partnere, évente több mint 88 millió dollár fejlesztési segélyt nyújt a kelet-afrikai országnak. Nemrégiben azonban Brüsszelben közölték, hogy felülvizsgálják ezt, mert aggályosnak találják a melegek jogi helyzetét és a civil csoportokkal szemben hozott korlátozásokat.  A múlt hónapban Dar es Salaam rendőrfőnöke arra buzdította a város lakóit, hogy jelentsék fel a feltételezett homoszexuálisokat. A kormány szerint ez magánvélemény volt. Tanzániában illegális az azonos neműek viszonya.

Fotó: John Magufuli államfő a Világbank elnökével, Jim Yong Kimmel / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez