Uma Thurman és Owen Wilson a sárga mellényesek között Párizsban

Instagramra tettek fel képeket magukról a hollywoodi sztárok, akik szombat délután a Champs Élysées-n sétálgattak.

Uma Thurman beszámolt arról, hogy megjöttek a rohamrendőrök és a könnygázgránátok is. Se Uma Thurman se Owen Wilson nem nyilatkozott arról, hogy csak kíváncsiskodnak-e vagy esetleg egyetértenek a tüntetőkkel.

Brigitte Bardot keresztanyai szerepet vállalt fel a sárga mellényesek mellett. A francia film egykori koronázatlan királynője szélsőjobboldali szimpátiáiról ismert Franciaországban. A sárga mellényeseket nemcsak a szélsőjobb, hanem a baloldal is támogatja. A baloldali pártok hétfőn bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani a parlamentben. Ennek csekély esélye van a sikerre, mert Macron támogatói többségben vannak a nemzetgyűlésben. Az államfő a jövő héten akar nagy beszédben a francia közvéleményhez fordulni, hogy megoldja a sárga mellényes válságot Franciaországban.

Közben tiltakozó diákokat kényszerítettek térdre a rendőrök Franciaországban. A sárga mellényesek vidéken is tiltakoznak: Mantes la Jolie városában diákok vonultak fel még Mikulás napján. A rendőrök elfogták, falhoz állították és térdre kényszerítették őket. A videó bejárta a közösségi oldalakat és nem növelte Macron elnök amúgy is megcsappant népszerűségét.

Szombaton is sok tüntetés volt Franciaországban, ahol a rendőrök több mint 1.700 embert tartóztattak le a sárga mellényesek közül és több mint 1.200 ellen eljárás is indul. Eredetileg a jövedéki adó tervezett emelése miatt kezdődött a sárga mellényesek akciója, de ezt a kormány időközben visszavonta. A tüntetők most már az egész elit ellen lépnek fel Franciaországban, mert jobb életszínvonalat szeretnének. A többség számára ugyanis az elmúlt évtized a pangás kora volt Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez