Kivándorlásra buzdítja a francia zsidókat a diaszpóraminiszter Izraelben

Erkölcsi kötelesség a francia zsidók befogadása – hangsúlyozta Naftali Bennett miniszter, aki előzőleg egyeztetett Benjamin Netanjahu kormányfővel. Európa legnagyobb zsidó közösségét buzdítják alijára, arra hivatkozva, hogy a zűrzavaros viszonyok Franciaországban nem kedveznek a zsidó kisebbségnek.

A nagy iszlamista terrorakciók idején Benjamin Netanjahu Párizsba sietett és személyesen invitálta a francia zsidókat Izraelbe, mondván: ott biztonságban vannak! Az akkori francia elnök nyersen közölte: a francia állam képes megvédeni zsidó polgárait. Jelenleg is rendőrök őrzik a fontosabb zsidó intézményeket, nehogy olyan akciók következzenek be, mint 2015-ben és 2016-ban, amikor iszlamista merénylők zsidókat gyilkoltak Franciaországban. Tegyük hozzá, hogy már 2012-ben is volt egy hasonló merényletsorozat, amikor egy Algériából származó iszlamista terrorista zsidó gyerekeket gyilkolt egy iskola előtt Franciaországban. A gyarmati múlt miatt nemcsak Európa legnagyobb zsidó közössége van Franciaországban, de Európa legnagyobb muzulmán közösség is itt él.

A több mint ötmillió muzulmánnak csak 1-2%-a hajlamos a fanatikus iszlamista propaganda befogadására, de egy terrorakcióhoz nem kell túlságosan sok ember. Ráadásul még mindig nem tudja senki sem világosan: ki támogatja az iszlamista terrort Európában?

A francia zsidók között egyre nagyobb a bizonytalanság, mert a hétköznapi antiszemitizmus sok helyen fokozódik. Egyre növekszik az alijázó zsidók száma Franciaországból, de ez távolról sem elég Izraelben, ahol azzal a problémával kell szembenézni, hogy a palesztinoknál jóval nagyobb a születési ráta, mint a zsidóknál. Ezért adta feladatul a francia zsidók alijázását Benjamin Netanjahu miniszterelnök a diaszpóraminiszternek, Naftali Bennettnek. Franciaország elutasítja ezt a megoldást, mert nem akar lemondani egy igen aktív és kreatív közösségről, mely évszázadok óta gazdagítja a francia kultúrát és civilizációt.

Fotó: Zsinagóga Troyes-ban / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez