Izraeli gépek bombázták a szíriai hadsereget a Golán-fennsíkon

Az izraeli hadsereg válaszolt a tegnapi, Szíria felől érkezett rakétatámadásra: ma hajnalban a szíriai hadsereg állásait bombázták izraeli gépek. Az Egyesült Államok amiatt aggódik, hogy a folyamatos összecsapások véget vetnek a két ország közötti fegyverszünetnek.

Egyelőre annyit tudni, hogy szerda hajnalban az izraeli légierő a szíriai kormányerők állásait bombázta. A válaszcsapás tizenkét órával azután történt, hogy két, Szíria felől érkezett rakéta csapódott be Izraelben. Az arab médiumok szerint a szíriai 90-ik tüzérségi brigádot érte támadás,de áldozatokról vagy a pontos károkról egyelőre nincs hír. Izraelben éjfél után megszólaltak a légvédelmi szirénák al-Rombam, Neve Ativban, és néhány drúz faluban, valamint az izraeli hadsereg is felkészült egy esetleges szíriai válaszcsapásra.

Az izraeli hadsereg tegnap két rakétát észlelt, amelyek a Golán-fennsíkba csapódtak be. A támadásban senki nem sérült meg. Peter Lerner, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerint, a határ közelében állomásozó izraeli tüzérségi csapatok válaszoltak a támadásra, és viszonozták a tüzet. A hadvezetés ezenfelül elrendelte a Hermon-hegy evakuálását, amely  közkedvelt síparadicsom a környéken.

“Nem toleráljuk, hogy Izraelt területét lőjék és semmibe vegyék az ország szuverenitását. Erőteljes választ adunk minden hasonló támadásra” – jelentette ki Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter egy közleményben. A miniszter hozzátette, hogy bár nem tudják, ki állt a tegnapi támadás mögött, de mindenképpen Bassár el-Aszad szíriai elnököt teszik felelőssé az ilyen jellegű támadásokért, mert az ő országából jönnek a rakéták. Jen Psaki, az amerikai külügyi szóvivő, szerint Washington nem szeretné, hogy a helyzet eszkalálódjon és veszélybe kerüljön a több évtizedes tűzszünet Szíria és Izrael között.

A múlt héten Izrael légicsapásokat hajtott végre Szíriában. A művelet eredményeként a libanoni fegyveres szervezet, vagyis a Hezbollah, hat fegyverese  és egy iráni tábornok halt meg. Teherán és a Hezbollah is válaszlépést ígért.

FRISSÍTVE:

Az izraeli-libanoni határ mellett fekvő Har Dóvban egy IDF páncélosba tankelhárító rakéta csapódott. Az al-Arabiya szerint négy izraeli katona vesztette életét a támadásban. Pár perccel később a Hezbollah-közeli média közölte, hogy a síita fegyveres szervezet áll a támadás mögött. Az IDF 25 tüzérségi töltet lőtt ki Libanonra, mintegy válaszként a támadásra, áldozatokról egyelőre nincs hír.

Times of Israel helyi forrásokra hivatkozva beszámolt arról, hogy a hadsereg felszólította a lakosságot, hogy ne hagyják el a lakóhelyüket.

FRISSÍTÉS 2.0:

A határ menti összecsapásokban egy ENSZ kéksisakos, az UNFIIL nevű misszió egyik –  a libanoni Daily Star szerint – spanyol állampolgárságú katona vesztette életét. A misszió parancsnoka, Lcuiano Portolano tábornok mindegyik féltől azt kérte, hogy fejezzék be a harci érintkezéseket és azonnal vonuljanak vissza.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Beni Ganc vezérkari tábornok rendkívüli helyzetértékelő tanácskozást hívott össze. Izraelnek a libanoni határhoz közeli útjait lezárták és a határmenti településeken élőket felszólították, hogy tartózkodjanak óvóhelyek közelében.Benjámin Netanjahu a Gázai övezet melletti Szderótban tartózkodott az incidens kezdetén, de a tervezettnél hamarabb elhagyta a várost és a tel-avivi katonai főhadiszállásra sietett. Több izraeli sebesültet helikopteren szállítottak a haifai Rambam kórházba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez