Rakétákat lőttek ki Szíriából a Golán-fennsíkra

A szíriai határ felől érkező rakéták csapódtak be a Golán-fennsíkon. A két lövedék okozta robbanásban nem sérült meg senki.

A múlt héten Izrael légicsapásokat hajtott végre Szíriában. A művelet eredményeként a Hezbollah hat milicistája és egy iráni tábornok halt meg. A zsidó állam azóta felkészült az esetleges válaszlépésekre a libanoni vagy a szíriai oldalról. Fokozottan figyelik az északi határszakaszt, és megerősítették a légvédelmi egységeket. A mostani támadás elképzelhető, hogy összefüggésben van a múlt heti akcióval.

A rakéták észlelése után riadót rendeltek el, és kiürítették a közeli Mount Hermoni sí-komplexumot. Az izraeli katonaság jelentése szerint a határon állomásozó tüzérségi csapatok válaszoltak a támadásra, és viszonozták a tüzet. Ezt az izraeli hadsereg szóvivője, Peter Lerner alezredes erősítette meg, aki  a múlt heti eseményekkel való lehetséges kapcsolatot viszont nem kommentálta Lerner.

A Golán-fennsíkot Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a hatnapos háború idején. A stratégiailag fontos magaslatot az ország északi részének hatékonyabb védelme érdekében szállták meg. Az utóbbi időben a szíriai polgárháború miatt nem ritkák az eltévedt lövedékek a területen, de bizonyos esetekben Izrael szerint Szíria szándékosan izraeli célpontokra lő. Az ilyen eseteknél a zsidó állam katonái viszonozzák a tüzet.

(AP)

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez