Gondolattal irányított karok

Leslie Baugh amerikai férfi egy véletlen balesetben, áramütés miatt vesztette el mindkét karját negyven évvel ezelőtt. Most két, a John Hopkins Egyetem kutatói által kifejlesztett művégtagot kapott. Az elképesztő eredmény az az, hogy a férfi egyszerremind a kettő elvesztett karja helyére kapott a gondolataival irányítható robotkart.

Az úgynevezett bionikus végtagokat két hét elteltével LeslieBaugh már képes pusztán az agyával mozgatni. Ezt a fajta technológiát tíz évvel ezelőtt fejlesztették ki. Ekkor jutottak el a kutatások abba a stádiumba, amikor érdemben lehetett azon gondolkodni, hogy milyen technikával lehetne „beépíteni” ezeket az emberbe, hogy tudná a gyógyulásukat, a mindennapi életüket megkönnyíteni.
Számos sikeres eljáráson vannak már túl. Sőt, különböző sportokban versenyeken is kipróbálhatták magukat azok a sportolók, akik ilyen gondolattal irányítható végtaggal rendelkeznek.
A műtét természetesen rendkívül összetett volt, és kifejezetten fájdalmas a férfi számára. A mellkasában „kötötték át” az idegeket azért, hogy a megfelelő helyre jussanak el az agyából kiinduló parancsok. Ezek után egy virtuális valóságban kellett gyakorolnia, hogy kifejlessze azt a képességét, aminek segítségével sikeresen tudja irányítani az új karjait.
A kutatókat és orvosokat rendkívül fellelkesítették a kapott eredménynek, valamint az, hogy a férfi szervezete milyen jól reagált arra is, hogy egyszerre két művégtagot is kapott.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez