HIV-járvány Indiana államban

Az AIDS-et okozó vírus az elmúlt hónapban meglepően sok embert fertőzött meg a középnyugati államban. A kormányzó, Mike Pence egészségügyi vészhelyzetet hirdetett és engedélyezte a tűcsere-programokat, melyek ellen korábban többször is felszólalt.

Scott megye egy szegény régió, ahol az átlagosnál több intravénás drogfelhasználó van, itt évente átlagosan öt új esetet regisztrálnak. Ehhez képest az elmúlt hetekben 79-en mutattak pozitív eredményt.
„Scott megyében egyértelműen egy HIV-járványról beszélhetünk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez nem csak a megye, hanem az egész állam – egyelőre megoldatlan – problémája” – mondta el a kormányzó.
A BBC szerint az esetek többsége az intravénás drogfelhasználókhoz köthető, akik feltehetőleg többen használtak egy fecskendőt, így pillanatok alatt továbbadták egymásnak a vírust. A szakértők jelenleg azokat próbálják felkutatni, akik feltehetőleg szintén részt vettek a fertőzött tűkkel való droghasználatban, hogy megállítsák a terjedést.
Pence korábban azért ellenezte a tűcsere-programot, mert véleménye szerint nem segít visszaszorítani a droghasználatot. Most, hogy – többek között a program leállítása miatt is – valóságos járvány kerekedett, már ő is belátta, hogy szükség van a tiszta tűket terjesztő kezdeményezésre.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez