Kuba a világon elsőként számolta fel a HIV anyáról gyerekre történő fertőzését

Miközben Barack Obama Washingtonban a kölcsönös kubai- észak-amerikai nagykövetségnyitás külpolitikai slágerhírét jelentette be nagy sajtónyilvánosság előtt, addig a Fehér Ház rózsakertjétől alig pár mérföldre, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet központjában a kubai közegészségügyi miniszter egy nem kevésbé fontos eredményről számolt be. A WHO ugyanis hivatalosan elismerte, hogy Kuba a világ első olyan országa, ahol teljesen sikerült megszüntetni a HIV és a szifilisz az anyáról az újszülöttre történő fertőzését.

Úgy tűnik, hogy a szocialista államrend – egykor általunk is ismert – nehézkessége ellenére a kubai egészségügy sikert sikerre halmoz. Az ambiciózus, hatékony népegészségügyi politikák, és a rákkutatás terén elért átütő eredmények mellett Kuba most a HIV és a szifilisz terjedésének megakadályozásában is a világ élvonalába került, méghozzá egyenes az első helyre.

“Kubai sikerei bizonyítják, hogy a mindenkire kiterjedő és ingyenes egészségügyi ellátás megvalósítható, mint ahogy azt is, hogy a rendszer kulcsfontosságú szerepet játszik az olyan összetett problémák megoldásában, mint például a HIV vagy a szifilisz.”

A WHO szakértői szerint a HIV és a szifilisz anyáról gyerekre történő fertőzésének felszámolása egyrészt az átfogó és jól szervezett társadalmi figyelemfelkeltő és oktatási kampányoknak, az egészségügyi dolgozók magas szintű szakmai hozzáértésének, és nem utolsósorban a kormány elkötelezettségének köszönhető. A WHO azt is hangsúlyozta, hogy a kubai eredmények azért is kiemelkedőek, mert a szigetországnak csak viszonylag szűkös források állnak rendelkezésére, mégis példátlan sikereket tudott felmutatni a HIV elleni harcban. A szakértők szerint kubai rendszer hatékonysága a korai és mindenki számára hozzáférhető terhességgondozásban, a szisztematikus HIV és szifiliszszűrésekben, a fertőzött anyák kezelésében, illetve a megelőzésben rejlik.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet igazgatója, Carissa Etienne is elismeréssel nyilatkozott a kubai közösségi figyelemfelkeltő és megelőzési kampányokról, valamint a kormány által a mindenkire kiterjedő általános egészségügyi ellátás megszervezésére tett sikeres erőfeszítésekről. A szervezet igazgatója arra is kitért, hogy a HIV és szifilisz-fertőzés ezen módjának felszámolása a megfelelő politikai akarat hiányában nem valósulhatott volna meg.

A nemzetközi szakértők továbbá abban is egyet értettek, hogy a kubai eljárásokat haladéktalanul más országokban is kívánatos lenne bevezetni, mivel bizonyítottan működő és nem utolsó sorban a fejlődő világ országok számára rendkívül előnyös, költséghatékony módszerről van szó.

Kuba még 2013 novemberében kezdeményezte a HIV- és a szifilisz-fertőzés anyáról gyerekre történő terjedésének felszámolását igazoló nemzetközi minősítő eljárást, amely során a szakértők egyfelől járványügyi, másfelől emberi-jogi szempontokat is figyelembe véve kvalifikálják az országokat.

A nemzetközileg elfogadott szabályok alapján a veleszületett, vagy az anyatejjel történő fertőzés teljes felszámolását akkor hitelesíti a WHO, ha 100 HIV-pozitív terhes anyára kevesebb, mint két fertőzött gyerek születik, a szifilisz esetében pedig minden 1000 születésre számolt 0,5 gyerek hordozza a vírust. A világon elsőként ezt a célt Kubának sikerült elérnie.

A WHO adatai szerint évente mintegy 1,4 millió HIV fertőzött nő esik teherbe, akik megfelelő kezelés híján a szülés vagy a szoptatás során akár 45%-os eséllyel adhatják át a vírust gyereküknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez