Egymillió HIV pozitív él Oroszországban

Nemzeti katasztrófa fenyeget, hiszen a számuk évente 90 ezerrel növekszik- nyilatkozta a moszkvai AIDS központ vezetője. Közben a hatalom és a sajtó agyonhallgatja ezt a problémát, mely egyre inkább a fiatal nőket fenyegeti Oroszországban.

Naponta 80-100 új HIV fertőzött kerül hozzánk- mondta Vagyim Pokrovszkij, aki húsz éve vezeti a moszkvai AIDS központot. Az új HIV fertőzöttek többsége fiatal nő 25 és 35 év között. A 60%-uk kábítószeres és valószínűleg az injekciós tű okozta a fertőzést náluk. A többi fertőzött vagy a kábszeresek partnere, vagy prostituált. Fiatal koruk miatt nagyon nagy annak a veszélye, hogy tovább terjesztik a kórt. Évente 90 ezer HIV fertőzöttet regisztrálnak Oroszországban hivatalosan. A valós szám ennél valószínűleg jóval nagyobb. De a 90 ezer is elképesztően sok: Németországban tavaly még 3000 HIV fertőzést sem regisztráltak. Németország lakossága 82 millió, Oroszországé 142 millió, de így is óriási a különbség.

Vagyim Pokrovszkij felvilágosító programokat szeretne az iskolákban, de ezt a hatalom és a mind befolyásosabb ortodox egyház ellenzi. A szextanfolyamok csak a szexualitás felé fordítják a gyerekek figyelmét, ezért feleslegesek- ez a hivatalos álláspont. Az ortodox egyház a szexuális önmegtartóztatást prédikálja. Csakhogy közben egyre nő a HIV fertőzöttek száma. Ilyen a fejlett világban sehol sincs, legfeljebb Fekete-Afrikában van hasonló. Ezért beszél nemzeti katasztrófáról Vagyim Pokrovszkij a moszkvai AIDS központ vezetője, aki szerint legkevesebb 25 év kell ahhoz, hogy Oroszország megoldja azt a problémát, melyet a fejlett világnak már többé-kevésbé sikerült.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez