Lesz-e újabb amerikai-kínai csúcs Davosban?

Donald Trump reprezentatív küldöttséggel vesz részt a gazdasági találkozón Davosban január végén – közölte a Fehér Ház szóvivője. A delegációban jelen lesz Steven Mnuchin pénzügyminiszter, Mike Pompeo külügyminiszter, Wilbur Ross kereskedelmi miniszter és a gazdasági főtárgyaló, Robert Lightizer is.

Ezúttal tehát Trump komolyan veszi a találkozót, ahol tavaly úgy viselkedett, mint elefánt a porcelánboltban. Elszántan védelmezte America First programját és ezzel sikerült szinte mindenkit maga ellen fordítania. Vele szemben a közvélemény Emmanuel Macron francia elnököt favorizálta, aki beszédében a szabadkereskedelem és az együttműködés előnyeit ecsetelte a nemzeti önzéssel szemben. Ugyanezt tette Hszi Csin-ping elnök is egy évvel korábban. Tavaly a kínai államfő elkerülte a részvételt a davosi gazdasági értekezleten.

Vajon jövő januárban lesz-e amerikai-kínai csúcs Davosban? Legutóbb a két óriás vezetője Buenos Airesben találkozott, ahol 90 napos fegyverszünetről állapodtak meg abban a kereskedelmi háborúban, melyet Donald Trump robbantott ki. Most a davosi értekezlet pontosan félidőben vitatja meg a globális gazdaság helyzetét, melyben meghatározó az USA és Kína viszonya. Hszi Csin-ping elnök még nem jelezte: részt vesz-e a találkozón Davosban? Amerikai részről mindenesetre mindenki ott lesz, aki számít a két óriás vitájában. Alkalom tehát lesz, de kérdés, hogy eljutnak-e odáig a titkos tárgyalások, hogy érdemes legyen újra asztalhoz ülniük az amerikaiaknak és a kínaiaknak Davosban?

A teljes erővel folyó Huawei-háború nem épp ebbe az irányba mutat. Kanada – az USA kérésére – letartóztatta a Huawei örökösnőjét és pénzügyi igazgatóját. Óriási óvadék ellenében engedték csak szabadon. Damoklész-kardként lóg a feje  felett a kiadatás az Egyesült Államokba, ahol akár harmincéves börtönbüntetés is fenyegetheti a szankciók megsértése miatt. Kína – cserealapként – elfogott három kanadai polgárt. Egyikük, Michael Kovrig magyar származású, élt és dolgozott Budapesten is. Újságíró volt és énekes. Aztán kanadai diplomata lett Kínában. Majd egy nemkormányzati szervezetnek dolgozott a Mennyei Birodalomban. Most pedig az amerikai-kínai kereskedelmi háború túszaként vegetál egy kevéssé lakályos börtönben, valahol Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez