Háromszáz kulturális örökséget ért találat a szíriai válság alatt

Több mint 300 kulturális örökség esett áldozatul a lassan négy éve tartó szíriai háborúnak. Ezek közül számtalan fontos történelmi és régészeti lelet megsemmisült, valamint nagyon sokat kifosztottak és tönkretettek. Ráadásul nem egy fontos tárgy bukkant fel az európai és amerikai feketepiacon.

Az UNESCO év végi jelentésében felsorolta azokat a fontos szíriai kulturális és történelmi alkotásokat, amelyeket 2011 óta megsemmisítettek, súlyosan megrongáltak vagy kifosztottak Szíriában. A jelentésben műholdas felvételekkel és helyszíni beszámolókkal támasztották alá a pusztítások mértéket. Az egyik legfontosabb ásatási helyszínt és leletet tették a földdel egyenlővé az észak-szíriai Aleppó városában. A római oszlopsoráról és a Sírok völgyének toronysírjairól ismert Palmüra  temetkezési helyen keresztül utat építettek és több ősi síremléket megrongáltak. Szintén Aleppóban, Szíria egykori gazdasági fővárosában leomlott az Omajjád-mecset 11. századi minaretje is.

A jelentés tizennyolc fontos szíriai területre tért ki, amelyekből hat fenn van az UNESCO világörökségi listáján: az észak-szíriai Aleppó óvárosa, a déli Boszra, a közép-szíriai Damaszkusz, a főváros, világ egyik legrégebben lakott települése, az észak-szíriai tradícionális falvak, a Homsztól 60 kilométerre található Krak des Chevaliers, a keresztes lovagok egykori erődítménye és a kelet-szíriai Palmüra. Összesen 24 nagyobb és jelentősebb kulturális örökség semmisült meg, 104 súlyosan megsérül, 85 mérsékelten és 77-ről pedig feltételezhető, hogy megrongálták.

“A fosztogatás, a bombázások és egyéb robbanások, az építkezések mind veszélyeztetik a fontos történelmi leletek épségét és nem biztos, hogy a jövő generáció látni fogják ezeket az objektumokat és épületeket” olvasható a jelentésben.

Komoly problémát jelent, hogy az olyan terrorista csoportok, mint az al-Nuszra Front és az Iszlám Állam szándékosan megsemmisíti nemcsak a többi vallás fontos kulturális örökségeit, hanem a szunniták vallási helyeit is. Az Iszlám Állam olyan radikális ideológiát képvisel, amelynek értelmében a szentélyek és vallási műemlékek bálványimádással egyenlők, ezért helyesnek tartják azok lerombolását.

Az UNESCO szerint egy egész nemzetközi műkincsmaffia foglalkozik a régészeti vagy történelmi jelentőségű tárgyak és maradványok törvénytelen kereskedelmével. Tagjai értesítik az ISIS-t arról, mi az, ami az illegális, ázsiai és európai piacokon eladható. Ezért a szervezet a legnagyobb óvatosságra hívta fel minden tagállama, a világ nagy múzeumai, a nemzetközi műkincspiac, az Interpol és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) figyelmét azoknak a tárgyaknak a vonatkozásában, melyek fosztogatásból és rablásból származhatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez