Kim Dzsongun a szankciók feloldását várja Trumptól

Ha Trump nem tartja be ígéretét és nem vonja vissza a szankciókat Észak-Korea ellen, akkor új utat keresünk a szuverenitásunk megvédésére – hangsúlyozta újévi üzenetében Kim Dzsongun.

Észak-Korea ifjú diktátora tavaly Szingapúrban tárgyalt Donald Trumppal. A találkozó után titkos megállapodást kötöttek arról, hogy Észak-Korea lemond az atomfegyverekről és az USA felfüggeszti a szankciókat a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerrel szemben. Észak-Korea felfüggesztette a nukleáris kísérleteket, de Trump meghosszabbította a szankciókat.

Washingtoni indoklás szerint csakis akkor kezdik meg a szankciók feloldását, ha Észak-Korea befejezte atomarzenáljának felszámolását. Kim Dzsongun szerint viszont párhuzamosan kellene haladnia a két folyamatnak. A szankciók ugyanis fojtogatják Észak-Koreát, ahol senki sem mer beruházni mindaddig, amíg az ENSZ fel nem oldja a szankciókat. Trump az elmúlt év végén többször is úgy nyilatkozott, hogy kész újra találkozni Kim Dzsongunnal.

Észak-Korea ifjú diktátora most tudatta a világgal: ő is kész az újabb találkozóra Donald Trumppal, de nem bármi áron. Azt várja az Egyesült Államoktól, hogy enyhítse a szankciókat Észak-Koreával szemben. Dél-Korea elnöke, akinek kulcsszerepe volt a párbeszéd megindításában, újabb és újabb közvetítő akciókat tesz, hogy elősegítse az enyhülést a Koreai-félszigeten. Egyelőre azonban a dél-koreai cégek is óvakodnak a jelentősebb befektetésektől Észak-Koreában, mert tartanak azoktól a szankcióktól, melyek a nukleáris fegyverkezés miatt sújtják Észak-Koreát.

A párbeszédet megnehezíti, hogy a térségben fegyverkezési verseny indult be: Japán minden korábbinál magasabb katonai költségvetést fogadott el, Kína, Oroszország és az USA is növeli a katonai kiadásait. Oroszország legnagyobb hadgyakorlatát a Szovjetunió bukása óta a Távol- Keleten rendezte meg. Ezen kínai katonák is részt vettek.

A sok szemben álló érdek egyeztetése egyáltalán nem könnyű és sem Donald Trump, sem pedig Kim Dzsongun nem számít tapasztalt diplomatának. Ennek ellenére kettőjüknek sikerült létrehozniuk az első amerikai – észak-koreai csúcstalálkozót a világtörténelem során. Minden bizonnyal szükség lesz egy másodikra is, hogy kimozduljanak a holtpontról az USA és Észak-Korea kapcsolatai, melyek az egész térség biztonságpolitikáját meghatározzák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez