Még az idén újabb Trump – Kim Dzsongun csúcs lehet

Ezt közölte a CNN hírtelevízióval egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú illetékes. Észak-Korea merész amerikai kezdeményezésre vár, míg az Egyesült Államok arra, hogy megkezdődjön a Koreai-félszigeten az atomfegyverek felszámolása.

Washingtonban sokan úgy vélik: Trumpnak azért volt sürgős a csúcstalálkozó Kim Dzsongunnal, mert novemberben választások lesznek az Egyesült Államokban. A diplomáciában eddig Trump nem sok sikert tudott felmutatni, viszont megállapodott Észak-Korea diktátorával, akit korábban a gonosz szimbólumának nevezett. Egy újabb csúcstalálkozó kilendíthetné a holtpontról az USA és Észak-Korea viszonyát, melyet hátrányosan érintett, hogy az ENSZ közzétette jelentését, mely szerint Észak-Korea folytatja nukleáris és rakétaprogramját. Egyáltalán nem állt le a nukleáris és rakétafejlesztési program a világtól elzárkózó nemzeti kommunista államban – állapítja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelentése. Kim Dzsongun azt ígérte Donald Trumpnak Szingapúrban, hogy felszámolják a nukleáris fegyverzetet és leállítják az interkontinentális rakéták gyártását. Cserébe az amerikai elnök megígérte az ENSZ-szankciók feloldását.

Észak-Korea szisztematikusan megsérti az ENSZ szankcióit, melyek így nem érik el a kívánt hatást – állítja az ENSZ BT jelentése. Tilalom van a vas és a szén exportjára, de Észak-Korea kijátszva az embargót célba juttatta a szállítmányokat, és ebből jelentős bevételre tett szert. Ráadásul Észak-Korea fegyvereket is exportál – maximális mértékben sértve az ENSZ szankcióit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki részt vesz az Asean konferenciáján, bírálta emiatt Észak-Koreát, de optimizmusát fejezte ki a jövőt illetően. Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: folyamatosan nyomás alatt kell tartani Észak-Koreát, ha a világ azt akarja, hogy Kim Dzsongun teljesítse az ígéreteit. Mike Pompeo bírálta Oroszországot azért, mert lehetővé teszi Észak-Koreának az ENSZ-szankciók kijátszását. Különösen az zavarja az amerikai külügyminisztert, hogy Észak-Korea továbbra is exportál munkásokat Oroszországba. Ezek a munkások szinte rabszolgaként dolgoznak külföldön. Bérüket az állam vágja zsebre, és ők csak annyit kapnak, amennyi a megélhetésüket fedezi. Ri Yongho észak-koreai külügyminiszter is aggodalmának adott hangot ugyanezen a tanácskozáson, mondván, hogy az Egyesült Államok semmit sem tett a szankciók enyhítése érdekében.

Donald Trump és Kim Dzsongun júniusban találkozott Szingapúrban. Azóta annyi történt, hogy Amerika leállította a nagy hadgyakorlatokat a térségben. Észak-Korea fő atomkísérleti telepét megsemmisítette és visszaadta Amerikának azoknak a katonáknak a holttestét, akik még a koreai háború idején /1950-53/ vesztették életüket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez