Meteorit? Szibériában eltűnt egy 160 méteres domb

A helyiek zöld fényről számoltak be, amiből arra következtettek: meteorit csapódhatott be az orosz Távol-Keleten.

Egy hatalmas domb szó szerint a földdel vált egyenlővé december elején Szibériában: a 160 méter magas földrajzi képződmény egyik napról a másikra tűnt el, rejtélyes módon. A pusztítást vadászok vették észre, akik a Bureja folyó sodrásának változásából következtettek arra, hogy valami történhetett – és igazuk volt. Habarovszk központjától 1300 kilométerre vették észre, hogy eltűnt a domb, egy része beleomlott a Bureja folyóba Kelet-Szibéria déli részén, a habarovszki határterületen. Az Amur baloldali mellékfolyójában a hatalmas kőzuhatag 600-800 méteres szélességű szakaszt zárt el.

A Siberian Times szerint a vadászok arról számoltak be, hogy a kövek melegek voltak, amikor hozzájuk értek, a helyszínen pedig többen látni véltek éjszakai fényjelenségeket is. Mindebből arra következtettek, hogy meteorit csapódhatott be és így semmisült meg a domb. Ezt később egyes szakértők a csillagászati megfigyelések alapján cáfolták. Rakétatesztekről szintén nem volt jelentés.

0000000siberia

Műholdas felvételekből egyelőre az látszik, hogy a geográfiai változás valamikor december 9 és 12 között jöhetett létre. A meteorit mellett lehetséges verzió még az is, hogy földmozgás okozta a hegy leomlását, de a szakértők egyelőre csak találgatnak. A magyarázat tehát továbbra sincs meg, az ötemeletes házzal megegyező méretű sziklák elmozdulása azonban sokakat izgat. Olyannyira, hogy egy utazási iroda már csoportokat is visz a helyszínre januárban, meglátva az üzleti lehetőséget a szibériai domb rejtélyes eltűnésében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez