Dinótitán Szibériából

Hosszú nyaka és hatalmas farka volt a dinóóriásnak, mely a Sibirotitan Astrosacralis nevet kapta az orosz tudósoktól. Az első példány maradványait még 2008-ban fedezték fel Oroszországban, de csak a második lelet után tisztázták: új dinófajt sikerült azonosítani.

A második leletet Kemerovo városának közelében találták meg. A fogak és a gerincmaradványok összerakása után döbbentek rá a tudósok arra, hogy milyen is lehetett a dinótitán Szibériában. Körülbelül 120 millió évvel ezelőtt száguldozott, hatalmas teste rengeteg táplálékot igényelt. Minthogy növényevő dinóról van szó, rendkívüli mértékben pusztíthatta a környezetét, hiszen mindent felfalhatott.

A tomszki és a szentpétervári egyetem kutatói azonosították az új dinófajt, mely csak a második a nagy Oroszország területén. Ennek valószínűleg az lehetett az oka, hogy a dinoszauruszok táplálkozási igénye olyan nagy volt, hogy ezt ezen a sokáig fagyos orosz földön nem tudták kielégíteni. Oroszország határaitól délre, Mongóliában és Kínában sokkal több dinoszauruszmaradványt találtak, mert ott a hatalmas állatok jobb körülmények között élhettek, de végül is kipusztultak, amikor a klímaváltozás ezt a területet is meglehetősen terméketlenné tette.

Fotó: tsu.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez