Vége a luxusszálloda ostromának Kenyában – sok a halott

Maga Uhuru Kenyatta elnök jelentette be, hogy ártalmatlanná tették a fegyveres támadókat, akik még tegnap törtek be Nairobi Westland negyedének egyik épületegyüttesébe. Könyörtelenül elszámoltatnak mindenkit, akinek bármilyen köze is volt az akcióhoz – közölte az államfő.

Legkevesebb 14 halottat követelt a támadás. Kedden este ugyan már azt közölték, hogy a hatóságok urai a helyzetnek, de még szerdán reggel is robbanások és lövések zaját hallották a környéken. A szomáliai székhelyű al-Shabab fegyveres csoport jelentkezett elkövetőként, az még nem világos, hogy a támadók hányan voltak.

Az épületegyüttes az ötcsillagos DusitD2 hotel mellett irodáknak is otthont ad. Kenyatta elnök tévébeszédében arról tájékoztatta honfitársait, hogy 700 embert biztonságban sikerült kimenekíteni. Ő ugyan 14 halottról szólt, ám a kenyai Vöröskereszt 24-ről tud. Köztük van egy amerikai állampolgár is – közölte a washingtoni külügy. A BBC szerint félő, hogy egy brit is az életét vesztette a támadásban.

Az események helyi idő szerint kedden délben kezdődtek: négy fegyveres bombát dobott a parkolóban álló kocsikra, aztán beléptek a szálloda előcsarnokába és az egyikük felrobbantotta magát – közölte a rendőrség. Egy szemtanú arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy lövéseket hallott, aztán látta, amint emberek rohannak ki feltartott kézzel, többen egy bankba menekülnek be.

A biztonsági kamerák négy állig felfegyverzett embert rögzítettek, amint belépnek az épületbe és tüzet nyitnak. Egyes hírek szerint az elmúlt napokban többször is látták őket a környéken, valószínűleg felderítést végeztek.

Éjjel 11-kor a belügyminisztérium illetékese azt közölte, hogy a komplexumot már a biztonsági erők tartják az ellenőrzésük alatt, de egy órával később már újabb lövésekről és robbantásokról számolt be a média, reggel 7-kor pedig kifejezetten jelentős tűzharcról. A biztonsági erők átfésülték a hotel épületét, ahol rémült alkalmazottak barikádozták el magukat a szobákban, bújtak el az asztalok és a székek alatt és zárkóztak be a fürdőszobákba. Ma reggel több mint száz embert hoztak ki, közülük 30-at kórházban ápolnak.

Az al-Shabab, amely most elkövetőként jelentkezett, szemben áll a szomáliai kormánnyal, de egész Kelet-Afrikában aktív. Tagjai 2013 őszén Nairobiban, a Westgate bevásárló központban fegyverrel vették célba a vevőket. A 80 órás harcban 67 ember halt meg. Két évvel később a csoport hajtotta végre Kenya történetének legvéresebb támadását: csaknem 150 embert lőtt agyon a Garissai Egyetemen. Kenya részt vesz abban a békefenntartó misszióban, amely a szomáliai kormányt támogatja az al-Shabab lázadói elleni harcban.

Fotó: pulselive.co.ke

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez