Iráni és szíriai célpontokat támadott Izrael Damaszkusznál

Az izraeli hadsereg számolt be a szíriai főváros környékén végrehajtott légicsapásokról.

Eszerint az éjszakai műveletek célpontjai az Aszad elnököt támogató iráni Forradalmi Gárda elitegységeinek fegyverraktárai és harcállásai voltak a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében. A támadás pedig válasz volt arra, hogy az irániak Szíriából rakétát lőttek ki a Golán-fennsíkra. Ezt a rakétát elfogta az izraeli rakétavédelmi rendszer, a Vaskupola.

Izrael ritkán ismeri el, hogy Szíria területén támadást hajtott végre, most viszont az Izraeli Védelmi Erők a Twitteren jelentette be a hírt. Beszámolt arról is, hogy a szíriai légvédelem létesítményeit is célba vették, miután azok több tucat föld-levegő rakétát lőttek ki. A szíriai állami hírügynökség, a Sana által idézett katonai forrás szerint az izraeli rakéták nagy részét sikerült lelőni – az Aszad  elnököt támogató oroszok szerint 30 ilyen rakétát semmisítettek meg. A műveletekben az eddigi hírek szerint négy szíriai katona halt meg.

A Golán-fennsíkra kilőtt rakéta miatt Izrael lezárta a népszerű téli üdülőhelyet, a Hermon-hegyet, melynek déli lejtői a fennsíkra nyúlnak. Netanjahu miniszterelnök, aki éppen Csádban tesz látogatást, arra figyelmeztetett, hogy továbbra is támadják azokat, akik bántani akarják őket és célpontnak tekintik Irán szíriai hadállásait.

Tavaly májusban Izrael arról számolt be, hogy egy hasonló, Golán-fennsík elleni rakétatámadás után csapást intézett Irán egész szíriai katonai infrastruktúrája ellen. A Golán-fennsíkot 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Izrael Szíriától, majd később annektálta is a területet. 

Fotó: a Golán-fennsík

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez