Jeruzsálem után a Golán-fennsík következik?

Az Egyesült Államok hamarosan elismerheti Izrael részének a stratégiai fekvésű Golán-fennsíkot – közölte Israel Katz, a zsidó állam hírszerzési minisztere.

Szerinte Trump döntése arról, hogy az USA kilép az iráni atomalkuból, jó alkalom arra, hogy Washington elismerje a stratégiai fontosságú Golán-fennsík annektálását. Izrael az 1973-as háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, mely addig Szíria része volt. 1981-ben Izrael annektálta is az 1200 négyzetkilométeres területet, de ezt a külvilág nem ismerte el.

Miután Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, most tovább mehet azzal, hogy a Golán-fennsík esetében ugyanígy dönt – hangsúlyozta a hírszerzési miniszter. Aki szerint ezzel a megfelelő üzenetet küldenének Szíriának és Iránnak. Izrael ugyanis stratégiai fenyegetésnek tekinti, hogy az irániak katonailag berendezkednek Szíriában, mivel Irán nem ismeri el a zsidók államának jogát a létezéshez.

“Miután a Damaszkusz melletti csatát megnyerte, most Aszad kitessékelheti Iránt Szíriából” – állítja Israel Katz hírszerzési miniszter. Mi pedig Izraelben azt mondhatjuk neki: “ha Irán bábja leszel, akkor ne csodálkozz, ha akként is bánunk veled.” Szíria rendkívüli mértékben meggyengült a hetedik éve tartó polgárháborúban, melyben Aszad elnök csakis külföldi szövetségesei: Oroszország és Irán segítségével őrizhette meg a hatalmát. Szíria elnöke nemrég felkereste Szocsiban Putyin orosz elnököt. Csakhogy Netanjahu izraeli miniszterelnök megelőzte őt, és elérte: Oroszország egyelőre nem szállítja le az S300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának. Izraeli harci gépek rendszeresen támadják az iráni katonai célpontokat Szíriában. Ezeket is védelmeznék az orosz rakéták, ezért is beszélte le Netanjahu miniszterelnök Putyint, hogy leszállítsa a megígért rakétarendszert Szíriának.

Israel Katz hírszerzési miniszter szerint nem rontaná Izrael és Oroszország kapcsolatait,  ha az Egyesült Államok elismerné a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóságot. A Golán-fennsík 51 éve áll izraeli megszállás alatt. Az őslakosság drúz, a vallásuk muzulmán. A 20 ezer drúznak Izrael felajánlotta az állampolgárságot, de a döntő többségük nem élt ezzel – emlékeztet az ynetnews portál. Amióta Izrael elfoglalta a Golán-fennsíkot, azóta 20 ezer zsidó költözött be ide.

Netanjahu miniszterelnök többször is megerősítette: a stratégiai fekvésű Golán-fennsíkot sohasem adják vissza Szíriának. Most az izraeli kormány azt szeretné elérni, hogy az USA hivatalosan is ismerje el: a Golán-fennsík Izrael része. Az ynetnews megkérdezte az amerikai külügyminisztériumot, illetve a nagykövetséget arról, hogy mit tudnak az ügyről, de mindkét helyen elutasították. Az izraeli hírszerzési miniszter nyilatkozata viszont azt jelzi: Netanjahu kormánya aktívan lobbizik azért, hogy a Golán-fennsík annektálását az USA is elismerje, vagyis Jeruzsálem után újabb szimbolikus gesztust tenne legfontosabb közel-keleti szövetségének, Izraelnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez