Életre szóló élményekkel gazdagodtak a KCSP ösztöndíjasai

A Kőrösi Csoma Sándor-program eredményeiről, a diaszpórák és az anyaország kapcsolatáról számolt be Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a Magyarság Házában, majd a déli féltekéről hazaérkezett fiatalok meséltek élményeikről és tapasztalataikról a Kőrösi Csoma Sándor-program zárókonferenciáján.

Kiemelten hozzájárult a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasainak tevékenysége ahhoz, hogy a diaszpóra magyarsága és az anyaország kapcsolatai az elmúlt években megerősödtek – mondta Szilágyi Péter Budapesten.

A miniszteri biztos a Kőrösi Csoma Sándor-program keretében Latin-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland, valamint a Dél-afrikai Köztársaság magyar közösségeinél hét hónapon át szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok hazatérése alkalmából tartott rendezvényen kiemelte: nagy út áll mögöttük, tavaly, amikor elindultak, még nem tudták, mi vár rájuk. Nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak, helyben láthatták azt, amiről valójában szól a nemzetpolitika – mutatott rá.

“Önök a déli féltekén jártak, azokban a magyar közösségekben, melyek legtávolabb vannak az anyagországtól, a legtávolabb vannak a Kárpát-medencétől. Nagyon sok olyan közösséggel, szervezettel, magyarral találkozhattak, akik vagy nagyon régen jártak az anyaországban vagy nem is járhattak az élmúlt évtizedekben itthon és különböző szervezeteken keresztül, különböző vallási közösségekben, magyar házakban vagy éppen egy néptánc együttesben, a cserkészetben élik meg a mindennapi magyarságukat” – mondta a miniszeri biztos.

“Jó végigolvasni azokat a beszámolókat, amelyeket Önök küldtek számunkra. Beszámoltak mindarról a tevékenységről, amit folytattak, hogy lássuk mindazt, amiben segíteni tudtak. Öröm azt látni, hogy ilyen sok helyen tudtak segíteni és hogy a diaszpóra magyarsága is azt érzi, hogy az anyaország és a diaszpóra-közösségek is egyre erősebb szállal kapcsolódnak egymáshoz”  – folytatta Szilágyi Péter.

2010 előtt ez a kapcsolati háló még kevésbé volt erős és az, hogy mostanra megerősödött, nagyban köszönhető az ösztöndíjasok munkájának – összegzett a miniszteri biztos, majd azt kívánta, bárhová is sodorja az ösztöndíjasokat az élet, a jövőben a megszerzett tudást, tapasztalatokat kamatoztassák itthon és a határon túli közösségeknél egyaránt.

2013-ban indult a Kőrösi Csoma Sándor program, mely a diaszpóra magyarság magyar identitásának erősítése érdekében végzett ismeretátadási, oktatási, szervezési tevékenység ellátására nyújt ösztöndíjat. A Petőfi Program keretében pedig 2015 óta a szórvány magyarságot is segítik ösztöndíjasok kiküldésével.  A Kőrösi-program célja, hogy kiépüljön és megerősödjön a külföldi magyar közösségeknél egy olyan intézményrendszer, amely az egyének és közösségek integrációja révén hozzájárul a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának erősítéséhez.

A program célja a szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a közigazgatás nemzetpolitikai tevékenysége iránt elkötelezett szakember-utánpótlás biztosítása is. A programon keresztül szeretnék a diaszpóra magyarságának magyar nyelvtudását fejleszteni, a magyar közösségekben való tevékenységet és a Magyarországgal való kapcsolattartást ösztönözni, a magyar identitást erősíteni.

A fiatalok nyelvet, néptáncot tanítanak, a magyar kultúrát népszerűsítik, frissítik fel vagy éppen lelkészi tevékenységet látnak el a magyar közösségekben.  Szervező munkát végeznek a cserkészcsapatoknál, esetleg újságot írnak,  magyar rádiókban riporterkednek. A jelentkezők közül olyan fiatalokat válogattak ki, akik korábban már végeztek hasonló tevékenységet: mondjuk néptáncoltak vagy cserkészkedtek, tehát van tapasztalatuk.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez