Amerikai biztos Venezuelának

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton megvitatja a kaotikus politikai helyzetet Venezuelában. Ebből az alkalomból Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kinevezett egy Venezuela-biztost Washingtonban.

Elliott Abrams veterán diplomata, már Reagan és az idősebb Bush elnök alatt is a State Departmentben szolgált. Elliott Abrams globális kihívásnak nevezte a venezuelai helyzetet. Az USA nemrég közölte: immár nem ismeri el Nicolas Maduro elnököt, hanem helyette a parlament elnökét, Juan Guaidót tekinti Venezuela államfőjének. Válaszul Nicolás Maduro elnök megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal. Közben Németország és Spanyolország is azt jelezte, hogy ha nem lesznek új választások, ők is Guaidót ismerik el államfőnek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyilatkozatban fordult Venezuela népéhez. Ebben a demokrácia védelmének állítja be az amerikai fellépést. Oroszország viszont óva intette Amerikát, hogy katonai erőt alkalmazzon Maduro rendszerének megdöntésére. Venezuela elnöke Oroszországon kívül számíthat Kína és Törökország támogatására is.

Venezuelában súlyos gazdasági és politikai válság van, melyet a hatalom egyre kevésbé tud kezelni. Megfigyelők szerint a hadsereg álláspontja lesz a döntő a belső vitákban. Az olajjövedelemre támaszkodva még Maduro elnök elődje, Hugo Chavez kezdte meg egy baloldali populista rendszer építését, mely az olajárak ingadozása miatt igen bizonytalan alapokon állt. Az elmúlt hónapokban százezrek hagyták el Venezuelát, mert a megállíthatatlanul fokozódó infláció és a közellátás hiányosságai miatt mind nehezebb az élet abban a latin-amerikai országban, mely egykor a legsikeresebbek közé tartozott a kontinensen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez