Válság Venezuelában

Az Egyesült Államok elismerte Venezuela önjelölt ideiglenes elnökét, Juan Guaidót. Válaszul Nicolas Maduro államfő megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Az amerikai diplomaták 72 órát kaptak arra, hogy elhagyják Venezuelát. Washingtonban a katonai beavatkozást sem zárják ki.

Moszkvában épp egy ilyen katonai beavatkozásnak a kockázatait vázolták fel. Dmitrij Peskov, Putyin elnök szóvivője teljes mértékben kiállt Nicolas Maduro mellett. Venezuela elnöke ezenkívül számíthat Kína és Törökország támogatására is. Maduro elnök decemberben Moszkvában járt, ahol egyezményeket írt alá a gazdasági és a katonai együttműködésről Oroszországgal.

Venezuela gazdasági válságba süllyedt, lakosságának jelentős része kivándorolt vagy fontolgatja a távozást az országból. Az olajár ingadozása adta meg a kegyelemdöfést Venezuela gazdaságának. Az oroszok és a kínaiak – cserében a támogatásért – felvásárolják Venezuela olajmezőit és kikötőit. Mindez nyugtalanítja az Egyesült Államokat, mely Latin-Amerikát változatlanul a saját vadászterületének tekinti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez