Venezuela: újraválasztották az elnököt, de az ellenzék kételkedik

Nicolas Maduro elnök a szavazatok 67%-át szerezte meg az elnökválasztáson, és ezzel hét évre Venezuela államfőjének választották meg. Legfőbb ellenfele bejelentette: nem ismeri el a választások tisztaságát, mert a szavazók több, mint a fele el sem ment szavazni!

A rekordméretű /53%-os/ tartózkodás azért alakult ki, mert a két esélyes ellenzéki elnökjelöltet kizárták a jelöltek közül. Henri Falcon így lett az ellenzék jelöltje, de esélye sem volt a hatalmon levő államfővel szemben. Nicolas Maduro elnök ugyanis hatalmas tömegmozgalmat hozott létre, mely több, mint 16 milliós tagságával alapvetően befolyásolni tudja a választások eredményét.

A baloldali mozgalom kubai típusú szocializmust hirdet Venezuelában. Alapítója Hugo Chavez meghalt 2013-ban, Nicolas Maduro tőle vette át a stafétabotot. A rendszer addig többé-kevésbé jól működött, amíg az olaj árfolyama 100 dollár körül mozgott, de amikor megkezdődött az árcsökkenés, akkor Venezuela is megindult lefelé a lejtőn. Az infláció minden rekordot megdöntött, a boltokban hiánycikké vált sok fontos termék. “A fizetésem egy nap alatt elmegy” – panaszkodott egy háziasszony a párizsi Le Monde tudósítójának.

Venezuela helyzetét tovább nehezíti, hogy az USA szankciókat vezetett be ellene. Trump elnök most is azonnal jelezte: nem ismeri el a választások eredményét. Nicolas Maduro ugyanakkor számíthat Oroszország, Kína és Kuba támogatására. Ezenkívül az olaj ára elindult felfelé, és ez lélegzetvételnyi szünetet eredményezhet a szocialista rendszernek Venezuelában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez