Macron elnök: vékony jégen táncolok!

Bár a hétvégén csak 69 ezer sárga mellényes tüntetett Franciaországban, de a köztársasági elnök elismerte, hogy az emberek “történelmi okokból elégedetlenek az anyagi helyzetükkel és a demokrácia állásával”.

Az előző hétvégén még több mint 80 ezren tiltakoztak Franciaországban Macron elnök reformjai ellen, melyekkel versenyképesebbé szeretné tenni hazáját és az egész Európai Uniót.

A sárga mellényesek mozgalma miatt Macron elnök eredetileg le akarta mondani egyiptomi látogatását, de azután mégiscsak elment Kairóba és Abu Szimbelbe. Az egyiptomi fővárosban  nyilatkozott a francia sajtónak arról, hogy tisztában van vele: szociális válság bontakozott ki sok európai országban, ahol a globalizáció kihívását nem tudták megfelelően kezelni. A francia elnök országos vitát kezdeményezett erről. Macron maga is részt vesz ezeken a vitákon, éppúgy, mint a miniszterelnök és a kormány tagjai. Egyidejűleg tüntetést szerveztek Párizsban “a köztársaság megvédésére “. Ezen nem vettek részt túlságosan sokan, de megmutatták, hogy a sárga mellényesek nem számíthatnak általános társadalmi támogatásra Franciaországban, ahol hetek óta minden hétvégén tiltakoznak az életszínvonal stagnálása és a tervezett reformok ellen.

Fotó: az elnöki pár Abu Szimbelben / AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez