Újabb iszlamista merénylet Egyiptomban – egy rendőr meghalt

Bomba robbant egy rendőrautó mellett Kairó déli részén: egy rendőr életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. Egyiptomban a hadsereg és a rendőrség 2013 óta az iszlamista merénylők célpontja.

A hadsereg vezetője 2013-ban buktatta meg Morszi elnököt, aki a Muzulmán Testvériség nevében iszlamista rendszert akart bevezetni a legnépesebb arab államban. Sziszi tábornok ezt ellenezte, és az USA, valamint Szaúd-Arábia támogatásával leváltotta Morszi elnököt, aki jelenleg börtönben ül. Sziszi tábornok ma Egyiptom vezetője és a Muzulmán Testvériség elszánt ellenfele. Egyiptom – Szaúd-Arábiához hasonlóan – épp nemrégiben szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, mert az emirátus támogatta a Muzulmán Testvériséget.

Az iszlamista terror másik fő célpontját a keresztények jelentik Egyiptomban. Két nagy merénylet is volt virágvasárnap idején – sok áldozattal. Ferenc pápa is felkereste nemrégiben Egyiptomot. Kairóban a legtekintélyesebb muzulmán vallási főiskola, az Al-Azhar befolyásos vezetőitől azt kérte: véglegesen határolódjanak el a terrorizmus minden formájától és közösitsék ki a terrorista szervezeteket. Jelenleg az Iszlám Állam terroristái a legaktívabbak Egyiptomban: ők elsősorban a Sínai-félszigeten működnek és nagy kárt okoznak a turizmusnak. Újabban alakult a Haszm nevű iszlamista terrorszervezet, melynek első számú célpontjai a katonák és a rendőrök. Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a kairói merényletért, de valószínű, hogy a két iszlamista terrorszervezet közül követte el valamelyik a támadást, melyben egy rendőr meghalt és négy megsebesült Kairó közelében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez