A diszlexiások zsenik!

Ezt állítja Beatrice Sauvageot asszony, aki a kérdés egyik legjobb szakértőjének számít Franciaországban. Több mint 30 éve foglalkozik azokkal, akik olvasási, írási vagy épp számolási gondokkal küzdenek.

Most kitalált egy alkalmazást, mely forradalmasíthatja a diszlexiások képzését. A Dys szándékosan nem gyógyításról hanem képzésről beszél, mert Beatrice Sauvegeot asszony szerint a diszlexiások nem betegek! Egyszerűen arról van szó, hogy az agyuk másképp van programozva, mint másoké.

A diszlexiások zsenik! Nyilatkozta a párizsi Le Figaro női mellékletének Beatrice Sauvegeot, aki szerint a diszlexiások jelentős része azzal kompenzálja a fogyatékosságát, hogy sokkal jobb a látása vagy a szaglása, esetleg mindkettő. Sok diszlexiás egy perc alatt 36 képet lát és nem 24-et, mint a többség! Ezért is folyik össze előttük az írott szöveg.

Gyerekkorában találkozott először a diszlexiásokkal Beatrice Sauvageot asszony. Családjával Afrikában élt: Abidjanban, Elefántcsontpart legnagyobb városában. Joseph, a házat vezető helyi polgár, akit a kislány szinte apjaként szeretett, hét nyelven beszélt, és mégiscsak analfabéta volt. Nem tudott írni és olvasni, pedig a francia család mindent elkövetett ennek érdekében. Azóta érzi úgy Beatrice Sauvageot, hogy a diszlexiások nem betegek, hanem az agyuk másképp működik, mint a többségé. Franciaországban létrehozta a Puissance Dys, Diszlexiás Hatalom alapítványt, amely idegrendszeri alapon próbálja meg leküzdeni a problémát.

A WHO szerint a világon 12% a diszlexiások aránya, vagyis nagyon is jelentős embercsoportról van szó. A Puissance Dys egyáltalán nem csak gyerekekkel foglalkozik, hanem felnőttekkel is. Például olyanokkal, akik egy agyi katasztrófa következtében elfelejtettek írni-olvasni. A Dys alkalmazás nagyon sok embernek segíthet a diszlexia elleni nem épp könnyű küzdelemben – hangsúlyozza Beatrice Sauvageot, a kérdés egyik legjobb francia szakértője, aki a párizsi Le Figaro női mellékletének nyilatkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez