Futás közben se légy áldozat

Mintha csak egy akciófilmbe csöppentünk volna, ahol a rossz fiú nagyot csodálkozik. Nem elég, hogy nem válik áldozattá az, akit annak szánt, de még le is győzi őt. Hogy a való világ is ilyen legyen, azért indult három alkalmas ingyenes önvédelmi oktatás a MoM Sportban.

Az ötletet azok a támadások adták, melyeket futónők ellen követtek el az elmúlt években. Az  Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hegyvidéki Önkormányzat és a MoM Sport fogott össze, hogy három februári vasárnapon megtanítsa az érdeklődő nőknek, hogyan ne váljanak ilyen esetben áldozattá. A kezdeményezéssel egy időben egy okostelefonos alkalmazást is bemutattak, ugyanezzel a céllal.  Az ingyenes tanfolyam, melyet Mezei György és Topánka Szilárd kicbox sportedzők tartanak, telt házas.

Sőt jelentős volt a túljelentkezés – mondja Buranits Ildikó, a MoM Sport ügyvezető igazgatója.  Aki maga is sokáig dzsúdózott és élesben is részese volt valamikor egy ilyen támadásnak – amit aztán sikeresen hárított. Szerinte az, aki végigcsinálja a mostani programot, mindenképpen magabiztosabb lesz és ettől csökken az áldozattá válás esélye. Ez a képzés arról szól, hogy ha valaki magányosan fut, este későn vagy éppen hajnalban, meg tudja magát védeni.

51785942_788064608222975_7464974832023633920_n

A három oktatás egymásra épül – az elsőn az ütés-rúgás, védekezés volt elsajátítható, a következőn azt lehet megtanulni, hogyan szabadulhatunk a szorításból, a harmadik alkalom pedig az esési technikákról szól majd. És akkor talán mindent tud majd a futó, amire ne adj Isten szüksége lehet olyan esetekben, melyeket be is mutattak az újságíróknak. Például ha földre akarják vinni vagy késsel próbálják elragadni a táskáját.

Ehhez jön még az okostelefonos alkalmazás, amely a 12. kerületben futóknak segít. Az ingyenesen letölthető app iOS és Android alkalmazásban is létezik és két kattintással riasztható vele a hegyvidéki rendészet. Ha valaki a helymeghatározást előre bekapcsolta, akkor rövid időn belül számíthat segítségre. Opcionálisan lehet villogni és szirénázni is az appal, ami szintén hatásos lehet. További lehetőség három kontakt megadása – ők SMS-ben kapnak értesítést a történtekről.

20190211_101607

Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt reméli, hogy az alkalmazás és az önvédelmi oktatás egyszer majd országos lesz és akkor a  magányosan sportoló nők mindenütt biztonságban lesznek. Egyelőre mindegyik lehetőség csak a főváros 12. kerületében él, amely, mint Dr. Váczi János, a hegyvidéki önkormányzat alpolgármestere elmondta, igencsak sportos kerület. A teljes egészében önfenntartó 13 ezer négyzetméteres MoM Sport mellett három futókört is a magáénak mondhat, a Gesztenyés kertben, a Városmajorban és a Normafánál. A Hegyvidék biztonságos, a futókat sok helyen intelligens lámpák segítik, de az igazi védelemhez az önvédelmi tanfolyam és a gyors reagálású app nagyban hozzájárul majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez